Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2008-10-28 12:00


Västra Götalandsregionen bjuder in till kulturpolitiskt rådslag den 11 november - kulturens roll i samhällsutvecklingen


Samtidigt som traditionella tillverkningsindustrierna varslar anställda, finanskrisen breder ut sig och staten utreder en helt ny kulturpolitik bjuder Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen och beredningsgruppen för kultur in kommuner, regionala och nationella företrädare till konferens och debatt för att diskutera kulturens roll i samhällsutvecklingen. Vad kan kultursatsningar betyda för den kommunala, regionala och nationella tillväxten? Hur kan lokalt engagemang skapa utveckling? Vad krävs för att ord och strategier ska bli verklighet?

– De kommuner som förmår ta till vara kulturens kraft och ställa om den lediga kapaciteten till andra branscher än de traditionella är morgondagens vinnare, säger Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Frågan kring kulturens roll för den ekonomiska och samhälleliga tillväxten är en av många frågor som kommer att lyftas på konferensen. Den riktar sig särskilt till politiker och tjänstemän som arbetar med strategiska utvecklingsfrågor i kommunerna och arrangeras på initiativ från regionens 49 kommuner. Sammanlagt deltar 450 personer från regional, kommunal och nationell nivå. Diskussionen kring att skapa en regional mötesplats för kultur- och samhällsfrågor har funnits sedan flera år tillbaka. Nu visar det stora intresset att det finns ett starkt behov av att mötas över gränserna och lyfta fram kulturfrågorna på ett nytt och mer sektorsövergripande sätt. Konferensen är den första av tre fram till valåret 2010 där kulturens roll för samhällsutvecklingen kommer att vara det genomgående temat. Programmet är framtaget gemensamt av regionen och kommuner.

– Jag hoppas att vi skall komma hem med inspiration och verktyg för att fortsätta att bygga ett bra samhälle för medborgarna med hjälp av kultur, säger Elisabeth Lundgren, kulturchef i Borås stad och kommunal representant i referensgruppen.
– Att konferensen är i tre steg kan ge politiker och tjänstemän större överblick i vad som är på gång på kulturområdet på andra håll, göra det möjligt att skapa en långsiktig strategi och stärka samarbetet mellan stora och små kommuner.

Bland de medverkande finns: Johan Assarsson, regiondirektör i Västra Götalandsregionen, Lina Ekdahl, författare, Erica Månsson, kulturansvarig i landstinget Kronoberg, Tommy Andersson, professor i turism och ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg och senast aktuell med en forskningsrapport om Vara konserthus, Shorik Adam, representant för föreningsrådet i Södra Ryd och Merima Muharenovic från BAK (Bergsjön Angered Kulturnätverk) i Bergsjön.

Från politiskt håll medverkar: Gunilla Carlsson (s), ledamot i riksdagens kulturutskott, Ulrik Nilsson (m), ordförande i kommunalförbundet Sjuhärad, Martin Johansen (fp), kommunalråd Tjörns kommun.

Värdar för dagen är Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd och kulturchef Kristian Berg. Moderator är Erik Blix, journalist och programledare för bland annat P1:s Godmorgon, världen!

Konferensen arrangeras av Kultur i Väst på uppdrag av Kulturnämnden Västra
Götalandsregionen och Beredningsgruppen för kultur.

Tid: 11 november 2008 kl. 09.00-17.00
Plats: Radisson SAS Scandinavia Hotell (mitt emot Drottningtorget), Göteborg

Mer information, pressbilder och fullständigt program finns på
http://www.vgregion.se/kultur

Vill du bevaka konferensen på plats? Kontakta Jenny Jernberg, kommunikatör Kultursekretariatet Västra Götalandsregionen. Tel: 031-705 17 53 (även mobil). E-post: jenny.jernberg@vgregion.se



Kontaktperson: Lars Nordström (fp), kulturnämndens ordförande Västra Götalandsregionen 0709-206839,
Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 0702-972322, Jenny Jernberg, kultursekretariatet Västra Götalandsregionen 031-705 17 53 (även mobil), Simon Roos, projektledare, Kultur i Väst 0708-42 15 38


Läs meddelandet som PDF