Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2007-04-02 22:00


Ostindiefararens hamnstopp i Egypten

Västra Götalandsregionen breddar kultursamarbetet med Alexandria


Under den 1-3 april ligger ostindiefararen förtöjd i den egyptiska hamnstaden Alexandria. Västra Götalandsregionen använder ostindiefararens hamnstopp och det kringliggande evenemanget för att ytterligare fördjupa och förankra det kulturella samarbetet med Alexandria.

 

Måndagens möte mellan kulturnämndens ordförande, Lars Nordström och konstchefen för Alexandriabiblioteket, Sherif Mohie Eldin var en av de viktigaste punkterna i programmet. Då fördes en diskussion kring hur man skulle kunna utveckla det redan etablerade samarbetet.

 

- Samarbetet kommer att utökas och sträcka sig till andra områden än tidigare, bland annat inom film, målning och kulturarv. Vi breddar därmed den ursprungliga avsiktsförklaringen*. Jag ser detta samarbete som en process som kan gå hur långt som helst, säger Nordström.

 

Redan under detta möte fördes diskussioner kring flera olika konkreta samarbetsprojekt.

 

- Alexandriabibliotekets filmutställning, keramikutställning och samling av ”Artist books” skulle vara intressant att visa upp för svenska ögon. Under våren kommer vi tillsammans med Alexandriabiblioteket att ta fram ett detaljerat och konkret program kring hur samarbetet ska se ut, berättar Nordström.

 

Västra Götalandsregionens långsiktiga syfte med att utveckla samverkan med Alexandriaregionen uttrycktes väl då regionfullmäktiges ordförande, Hans Aronsson, höll tal vid ostindiefararens välkomstceremoni.

 

- Det långsiktiga syftet med vår medverkan är att stärka den interkulturella dialogen enligt EU:s Barcelonaprocess, som strävar efter att utveckla Medelhavsregionens välstånd och stabilitet. Jag vill särskilt nämna vikten av det arbete som initierades av Sveriges fd utrikesminister, Anna Lindh, och som idag sker inom Anna Lindh-stiftelsen och dess arbete med den del i Barcelonaprocessen som handlar om partnerskap i sociala, kulturella och mänskliga frågor. För oss som regional aktör är det viktigt att peka på vikten av att internationellt arbete drivs på lokal och regional nivå och att det civila samhället involveras, uttryckte Aronsson.

 

Ytterligare en viktig punkt i programmet var den ”runda-bordet diskussion” som Anna Lindh-stiftelsen bjöd in Västra Götalandsregionen och Statens Museer för Världskultur till.

Under diskussionen kom man överens om ett antal konkreta samverkansprojekt. Bland annat ska Västra Götalandsregionen stödja samarbetet inom MedMus, en sammanslutning av museer med historiska och arkeologiska samlingar i Medelhavs- och Svarta havsregionen och Medelhavsmuseet i Stockholm. Västra Götalandsregionen kommer också att försöka att förmedla kontakt mellan projekt inom dans och målning och unga artister och konstnärer i Västra Götaland.

 

 

* Under 2002 tecknades en avsiktsförklaring mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Alexandriabibliotekets ledning för att markera intresse för samverkan.



Kontaktperson: Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande, 070-53 13 201
Lars Nordström, kulturnämndens ordförande, 0709 – 20 68 39 Conny Brännberg, 1:e vice ordförande kulturnämnden, 0703 – 41 05 65 Kristian Berg, kulturchef, 0768 - 55 79 15 Lars Lundgren, utredare internationella relationer, 0703 - 49 21 70


Läs meddelandet som PDF