Den 1 april lägger ostindiefararen till i den egyptiska hamnstaden Alexandria och stannar sedan i tre dagar. Västra Götalandsregionen passar på att utnyttja hamnstoppet och evenemanget kring båtens ankomst för att ytterligare fördjupa och förankra det kulturella samarbetet med Alexandria.
Västra Götalandsregionen har sedan flera år tillbaka ett aktivt kultursamarbete med Alexandriaregionen, främst inom dans, teater och biblioteksutveckling. Under 2002 tecknades en avsiktsförklaring mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Alexandriabibliotekets ledning för att markera intresse för samverkan. Nu kommer kulturnämnden och biblioteksledningen att mötas för att diskutera en utveckling av avsiktsförklaringen.
- Det västsvenska utbytet med Alexandria är redan etablerat på många områden, bland annat inom kultur och forskning, men nu kommer det antagligen att ta en ännu fastare form, säger kulturnämndens ordförande, Lars Nordström.
Under skeppets välkomstceremoni medverkar regionfullmäktiges ordförande, Hans Aronsson, som representant från Västra Götalandsregionen.
- Västra Götalandsregionens uppgifter kräver internationell utblick och internationellt samarbete. Därför vill vi vid ostindiefararens stopp i Alexandria stärka den kulturella dialogen och på så sätt medverka till utvecklingen av Medelhavsregionens välstånd och stabilitet. Jag är övertygad om att ostindiefararens stopp i Alexandria stärker både Västra Götaland och Alexandria eftersom idéer och impulser från andra regioner bidrar till att främja utvecklingen på hemmaplan, menar Aronsson.
Det är Statens Museer för Världskultur som ansvarar för evenemangets innehåll och genomförande på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Evenemanget genomförs i samverkan med en mängd olika aktörer. Bland annat är kultursekretariatet, Svenska Ostindiska Companiet (SOIC), Anna Lindh-stiftelsen, Biblioteket i Alexandria, Svenska institutet, Göteborgs Universitet och Svenska Ambassaden i Kairo engagerade.