Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-07-02 12:05


Västra Götalandsregionen förslår konkreta åtgärder för att skapa nya jobb inom kultursektorn.


Nya praktikplatser för ungdomar och rotavdrag för kultur är två av de förslag som Lars Nordström (FP) ordförande i Västra Götalandregionens kulturnämnd la fram för att lösa ungdomsarbetslöshet och sysselsättning inom kultursektorn i en kulturpolitisk debatt i Almedalen i går kväll. Just sysselsättningen och ungdomsarbetslösheten har varit en av de stora frågorna under Almedalsveckan – förslaget kan ge nya jobb och en möjlighet för ungdomar att få den första viktiga praktiktiden och en fot in i kultursektorn.

Två kvällar med kulturpolitisk debatt till tonerna av skön musik i Botaniska trädgården - ett slags meditativt vattenhål från lobbyisternas marknadsplatser - var Västra Götalandregionens huvudnummer för att lyfta kulturfrågor under Almedalsveckan. Tisdagskvällen som lockade en stor och blandad publik inleddes av regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (S) som framhöll att det i synnerhet i svåra tider måste finnas utrymme för kulturen och att Västra Götalandsregionen tänker fortsätta satsa på kulturområdet även om alla talar om de dåliga tiderna. Debatten fortsatte med Kristian Berg (Västra Götalandsregionens kulturchef), Helena Wessman (tillträdande VD Göteborgs Symfoniker), Owe Ronström (debattör och musiker) och Lars Danielsson (chef, kultur och fritid Gottlands kommun) som talade om kulturens roll i samhällsutveckling och framtidens utmaningar i kulturfrågor under ledning av Gunilla Kindstrand, kulturjournalist och programledare. Panelen skickade frågor till onsdagens panel med kulturpolitiker från Västra Götaland (Lars Nordström), Skåne (Klas-Göran Jönsson) och Gotland (Inger Harlevi) om hur man ska lösa några av tidens största problem med ungdomsarbetslöshet och sysselsättning.

– Vad kan man göra inom ramen för den regionala kulturpolitiken för att motverka ungdomsarbetslösheten ville Kristian Berg att onsdagens debattörer skulle svara på.

Svaret lät inte vänta på sig och under onsdagskvällen la Lars Nordström fram förslaget om att skapa nya praktikplatser på kulturverksamheterna i Västra Götaland.

– Jag har tagit initiativ att vid våra institutioner skapa utrymme för nya praktikanttjänster. En annan pusselbit är att inrätta ett kultavdrag ett slags rotavdrag för kultur där man skulle få dra av på skatten för kulturella insatser i privat miljö sa Lars Nordström under debatten.

Praktikplatserna skulle ge ungdomar arbetslivserfarenhet, ett intyg på att man arbetat inom sektorn, kunna bryta dåliga livsmönster och dessutom få in en större grad av ungdomsperspektiv i kulturverksamheterna. Färska siffror visar att ungdomsarbetlösheten är högre i Sverige än i något annat land inom EU och att det har skett en fördubbling av arbetslösa inom kultursektorn den senaste tiden. Lars Nordströms förslag om praktikplatser stödjs av Göteborgs Universitets Pam Fredman som redan tidigare under veckan i ett seminarium om innovation pratade om att praktikmöjligheter är ett viktigt samarbete universitetet och regionen emellan - ett avgörande steg för att bygga en bro mellan det privata, det offentliga och akademin.

Västra Götalandregionen är i Almedalen för att lyfta kulturfrågorna, delta i samtalen och föra debatt. Cirka 200 personer deltog i kulturnämndens arrangemang i Botaniska Trädgården.


 

lågupplöst bild Lars Nordström i Almedalen 2009

Klicka här för högupplöst bild

Bildtext: Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd i Botaniska Trädgåden i Visby.
Fotograf: Marina Podkhvatilova

 



Kontaktperson: Lars Nordström (fp), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22 Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF