Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-04-13 14:45


Västra Götalandsregionen prioriterar dansområdet.


Idag fattade Västra Götalandsregionens kulturnämnd ett inriktningsbeslut att förstärka dansområdet 2011-2013. Nya möjligheter att utveckla och experimentera för dansen ska skapas. Flera kommuner vill delta i utvecklingen. En annan viktig framtidsfråga är att öka utrymmet för den ideella sektorn i den regionala kulturpolitiken.

Västra Götalandsregionen har gjort omfattande utredningar av dansens utveckling i regionen. Det har visat att dansen är ett område som engagerar många grupper, är gränsöverskridande och leder till möten mellan människor. Kulturnämnden vill nu stärka dansen för att främja ett större deltagande i kulturen i Västra Götaland. Nya mötesplatser där både scenkonsten och den ideella sektorn inom dansen får möjligheter att utvecklas är frågor som skall prioriteras.

– I det pågående budgetarbetet kommer dansen att prioriteras och ges förstärkt stöd säger Lars Nordström (FP), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. 

I arbetet för dansens utveckling i Västra Götaland ska barn- och ungdomsperspektivet prioriteras, bland annat bör möjligheterna för barn och unga att delta och påverka öka. Att skapa förutsättningar för större mångfald i dansen, för ett aktivt deltagande i scenrummet och dansens betydelse för folkhälsan är andra viktiga områden.

Samarbete med kommunerna
Västra Götalandsregionen har påbörjat ett utvecklingsarbete med Mölndals kommun och Vänersborgs kommun och Göteborgs Stad. I Mölndal planeras ett utvecklingscentrum för dans dit bland annat Danscentrum Väst har planer på att flytta sin verksamhet. I Vänersborg planeras nya satsningar kring dans och funktionsnedsättning - bland annat håller landets första integrerade danskompani, SPINN på att etablera sig i kommunen. Ytterligare några kommuner har förklarat sig intresserade av ett utvecklingsarbete och en gemensam strategi för dansområdet.

Ökat utrymme för kulturens ideella sektor i kulturpolitiken
Redan nu bjuder Västra Götalandsregionen in den ideella sektorn i arbetet med den regionala kulturplan som ska ligga till grund för förhandlingarna om de nationella medlen till kulturen enligt den så kallade koffertmodellen. Även inom EU och i nordiska ministerrådet är den ideella sektorn en fråga som prioriteras. Bredningsgruppen för kultur skickar frågan vidare till nästa mandatperiods kulturnämnd. I den nya kulturvisionen som ska tas fram inför 2011 är det viktigt att förtydliga den ideella sektorns roll.

Besluten fattades i samband med kulturrnämndens sammanträde 100413. Övriga ärenden som behandlades finns att läsa i snabbprotokollet som ligger länkat som pdf 



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kenneth Orrgren, tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen070-523 39 35, Jenny Jernberg, informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF