Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-03-23 12:35


Västra Götalandsregionen tecknade avtal om kulturutbyte med indisk delstat


Dans, storytelling samt film och animation är några av de samarbetsområden som ingår i den överenskommelse som Västra Götalandsregionens kulturnämnd tecknat med den indiska delstaten Karnataka.
– I en globaliserad värld är kultursamarbete över nationsgränserna viktigt. Västra Götalandsregionen har därför samarbete med flera regioner i Europa men även med icke europiska. Samarbetet med Karnataka hoppas vi mycket på, säger Lars Nordström (fp), ordförande i Västragötlandsregionens kulturnämnd.

Karnataka är en av Indiens mest expansiva delstater. Huvudorten Bangalore, utgör ett nav i den IT-boom som de senaste decennierna bidragit till hela Indiens utveckling. Flera storföretag från USA och Europa, bland annat Volvo och AstraZenica, finns etablerade i denna kunskapsintensiva stad, med nära tio miljoner invånare.

För snart två år sedan påbörjades diskussionen om kultursamarbete då en delegation från Västra Götaland besökte Bangalore. I december 2008 var så ett antal indiska delstatspolitiker och kulturarbetare på besök i Göteborg. Nu har man formaliserat samarbetet genom att vid ett möte i Bangalore i förra veckan underteckna ett treårigt samarbetsavtal.

Dans och teaterfestival
Dans och teaterfestivalen i Göteborg kommer i år att få besök av ett tiotal dansare från Attakkalari – Centre for movement arts i Karnataka. Ytterligare ett besök i Västra Götaland planeras senare i höst då några artister från det indiska danskompaniet inleder ett samarbete med ett antal unga västsvenska dansare. Våren 2010 genomförs en gemensam föreställning och turné i den indiska delstaten.

Filmsamarbete
Film är ytterligare ett gemensamt område för Karnataka och Västra Götaland. I Bangalore och Karnataka produceras drygt 50-tal spelfilmer och otaliga TV-filmer varje år.
I februari 2009 visades en sektion med västsvensk kort- och dokumentärfilm inom ramarna för Bangalores filmfestival medan Göteborgs filmfestival hade ett Bollywoodtema i sin festival en vecka senare. Samarbetet följs upp under kommande år med en ytterligare filmer och föreläsningar.
I maj kommer en delegation från indiska animationsbolag att besöka Västra Götaland för att diskutera samarbeten kring utbildning och storytelling när det gäller animerad film. Studiebesök kommer att ske bland annat på Film i Väst, Innovatum i Trollhättan, Lindholmen Science Park och Chalmers. Förhoppningar att samarbetet kring filmutbildningar ska utvecklas står högt på den indiska önskelistan.

Storytelling
Genom ett samarbete mellan regionens förvaltningar Kultur i Väst och Västarvet, Sandeklevsskolan i Bergsjön och storytellingorganisationen Kathalaya i Bangalore ska storytelling som pedagogisk modell utvecklas under 2009. Sandeklevsskolan har startat ett berättarprojekt med sina elever och nu får fler lärare tillgång till berättandet som instrument. Under två veckor i maj kommer representanter från Kathalaya till Västra Götaland för att hålla workshops med lärare och elever runt om i Västra Götaland.
Målet är att under kommande år och i omgångar arbeta vidare för att utveckla berättandet både i Västra Götaland och i den indiska delstaten. Då handlar det inte bara om lärare utan även dansare, bibliotekarier och andra som kan använda storytelling i undervisningen.
Dessutom planeras i samarbete en berättarfestival till Västra Götaland 2010, som följs upp av en nordisk berättarfestival i Karnataka 2011.

Indiskt besök i juni
Den politiska ledningen för Karnataka planerar att mitten av juni besöka Västra Götaland för ett antal studiebesök främst inom kultursektorn men intresse finns även för att studera och möta Västsvensk tillverkningsindustri samt diskutera vissa miljöfrågor.

Kulturnämndens ordförande, Lars Nordström tillsammans med sin motsvarighet i den Indiska delstaten Karnataka Mr J Urs som undertecknat ett treårigt samarbetsavtal.
Bildtext:
Kulturnämndens ordförande, Lars Nordström tillsammans med sin motsvarighet i den Indiska delstaten Karnataka Mr J Urs som undertecknat ett treårigt samarbetsavtal.



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) regionråd och kulturnämndens ordförande, tel. 0709 20 68 39
Ylva Gustafsson, kulturutvecklare, tel. 0709 67 08 08 Jenny Jernberg, kommunikatör tel 0702-12 50 72


Läs meddelandet som PDF