Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2015-01-29 16:02


10 miljoner kronor till ung och fri kultur i Västra Götaland


Sedan årsskiftet styr M, MP, FP, C och KD i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Idag beslutade nämnden om en uppdaterad budget för kulturen 2015. Den stora nyheten är 10 miljoner kronor extra till kultur för barn och unga, samt det fria kulturlivet.

- Västra Götalandsregionens viktigaste kulturpolitiska mål är ett vidgat kulturliv där alla invånare bjuds in att delta, inte bara som mottagare utan även som medskapare av kultur. Med den här satsningen visar Västra Götalandsregionen att målet om vidgat deltagande inte bara är ord utan något som verkligen prioriteras, kommenterar Staffan Rydén, kulturchef i Västra Götalandsregionen.

De nya pengarna kommer från regionfullmäktige och hur de ska användas för att ge ett bättre kulturliv för de yngre invånarna och de fria kulturaktörerna är inte beslutat i detalj.

- Pengarna är en ramhöjning även för kommande år och därför är det viktigt att vi noggrant tänker igenom vilka olika möjligheter som finns för att ge maximal utväxling för invånarna och kulturskaparna. Man kan tänka sig höjningar av potten till så kallade projektmedel, vilket både skulle kunna gagna det fria kulturlivet och en yngre målgrupp men det återstår för nämnden att besluta om senare under våren, säger Staffan Rydén.

För att läsa budgeten i sin helhet, samt andra ärenden som behandlades på kulturnämndens sammanträde, klicka på länken här.



Kontaktperson: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0703-41 05 65
Lars Nordström (FP), 1:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 070-920 68 39 Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 073-949 55 68 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF