Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-06-16 11:53


51 nya projekt får stöd av kulturnämnden


Västra Götalandsregionens kulturnämnd ger medel till 51 nya utvecklingsprojekt inom kulturområdet. Flera av projekten handlar om att skapa förutsättningar för att minska steget från ung, oetablerad till professionell kulturskapare.

Projektmedlen är en av kulturnämndens mer omfattande stödformer till det fria kulturlivet i Västra Götaland och är till för att stötta den experimentella, nyskapande och gränsöverskridande kulturen. I vårens projektbeslut är barn och ungas eget skapande och projekt som handlar om demokrati och integration återkommande teman.

Genom Unga filmarbetare på väg vill bland andra Bergsjöns kultur- och mediaverkstad sammanföra unga, oerfarna filmaren med erfarna filmare i en långfilmsprocess. Syftet är att överbrygga luckan mellan nyutexaminerade och professionellt verksamma filmare.

I projektet Makt och maktlöshet- nio röster från Västra Götaland- Ett skrivprojekt för ny dramatik, ska unga skriva ny dramatik med hjälp av en professionell dramaturg. Barnakademin på Angereds Teater står bakom projektet.

Popkollo syftar till att få fler unga tjejer att utveckla sitt musikskapande. I år blir det på Billstömska folkhögskolan och för den som inte kan vara med på plats kommer det att finnas en popklubb på internet. 

Textil och modefabriken är en inkubator för att utveckla idéer runt textil och mode i Borås och en viktig länk i kedjan från student till professionell. Projektstödet ska skapa samarbete med andra liknande verksamheter som Smarta textilier och ESPIRA.

Demokratiprojektet för unga, Inflytande på riktigt är inne på sitt andra år. Kulturnämnden fortsätter att stödja projektet som handlar om att skapa förutsättningar för unga att få sina röster hörda.

Exempel på andra projekt som får stöd i vårens beslut är:
Integration i Fyrbodal I Fyrbodal, Animation i Väst för internationellt nätverksbildande och främjande av animationen i Västra Götaland, Skulptur i Pilane, Sonjas ungar – en dans om poeten Sonja Åkesson en förmiddag 1973, Visioner vid vatten – ett konstprojekt längs Göta kanal, Regionala barockfästen av Göteborgs Baroque och Författarcentrum Väst som får stöd för en internationalisering av författarscenen i Västra Götaland.


 



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kenneth Orrgren, tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen070-523 39 35, Jenny Jernberg, informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF