Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-06-16 11:45


Årets kultur- och arbetsstipendiater utsedda


Till tonerna av Nina de Heneys expressiva och överraskande jazzmusik mottog i dag 17 kulturarbetare sammanlagt, nästan en miljon kronor för utmärkta insatser i Västra Götalands kulturliv. Det särskilda Skaraborgsstipendiet gick i år till Martin Fogel, en framstående klassisk gitarrist verksam både i Sverige och internationellt.

Utdelningen, som i vår förlagd till Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn leddes traditionsenligt av Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Nedan följer en fullständig lista på alla stipendiaterna, motiveringar. Gruppbild på stipendiaterna och seprat bild på Skaraborgsstipendiaten Martin Fogel finns att ladda ner för fri användning.  Länkar till webbplatser med mer information om stipendiaternas finns i listan.

 

Bildtext: Några av 2010 års kultur- och arbetsstipendiater utanför Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn.

Högupplöst bild finns att ladda ner här.

 

Bildtext: Martin Fogel 2010 års Skaraborgsstipendiat.

Högupplöst bild på Martin Fogel finns att ladda ner här


Kulturstipendier á 20 000 kronor:
 
Bo Ejeby:
Producent, not- och bokförläggare, körsångare – Bo Ejebys kulturgärning är storslagen, konsekvent och ytterligt välbehövlig. Med största precision har Ejeby under åren försett världen med högkvalitativa utgåvor och gjort Västra Götaland till en alldeles naturlig hemvist för såväl John Cage och Anton Webern som The Beatles och Rune Carlsson. Tack och lov!
Länk till Bo Ejebys egen webbplats

Anna Eriksson:
Anna Eriksson undersöker ljudkroppar av skiftande slag och innehåll. Ibland gitarrduo, ibland celloduo, ibland stråkorkester, ibland någonting helt annat. Alltid spännande och oväntat, omtumlande, oroande, lekfullt, dramatiskt, smekande och intensivt. Varje verk har sina egna ljudande personligheter, alltid skapade med utgångspunkt i Erikssons högst personliga palett.
Länk till mer information om Anna Eriksson på hennes egen webbplats

Maria Grahn:
Från största tältturnén ner till minsta teatern har Maria Grahn under snart 40 års tid pekat på livets väsentligheter inför en hänförd teaterpublik. Vi har glatts med Hanna från Arlöv över nya fläktar, våndats över klassproblemen med Speedy Gonzales och örfilats av Hallgerd – alla framförda med Marias innerlighet och varma tilltal.
Länk till mer information om Maria Grahn.

Tore Hagman:
Dramatiskt, vemodigt och till sista trädstammen laddat med seklers visdom – så framträder det västsvenska landskapet i Tore Hagmans fotografiska bilder. Från karg skärgårdsmiljö till arkadiska kullar skildrar han inte bara vår natur, utan även oss som lever våra liv i det här lilla, lilla hörnet av världen.
Länk till mer information om Tore Hagman.

Jessica Lindholm:
Jessica Lindholms hand, hjärna och penna är ett riktigt ymnighetshorn för alla bildälskare! Från bildverkstaden i Hova kommer en strid ström av böcker och finurliga illustrationer som det lyser om. Med böckerna om Kråke och Vilma har hon gjort sig odödlig för flera generationer yngre och äldre läsare, och vi som inte visste att bullterriern är en stor personlighet har definitivt lärt oss det nu!
Länk till Jessica Lindholms egen webbplats.

Johan Lundborg:   
Att flytta vuxna katter gör man inte ostraffat. Det vet Johan Lundborg, och det vet numera även vi som har sett Johans fantastiska dokumentärfilm. Med stor professionalism och lika mycket nyfikenhet guidar oss denna unga regissör fram till våra betydligt äldre medmänniskors känslor och tankar. Vi vill gärna se mer, och det genast!

Björn Perborg:
I sina animationer visar Björn Perborg upp vår värld precis så bisarr som man ibland glömmer att den är. Björns egen titulering – antropolog – är mycket träffande: som en utomjording besöker han våra vardagsmiljöer och avslöjar våra blinda fläckar. Med bara ett pyttelite spattigt och förskjutet rörelsemönster hos en filmfigur blir tittaren plötsligt vaksam och redo för att lämna vardagens trötta slentrian.
Länk till Björn Perborgs egen webbplats.

Sinziana Ravini:
Med en mångsidighet och ackuratess som får renässansmänniskan att blekna har Sinziana Ravini på egen hand förmått syresätta den svenska konstscenen med fransk genusteori, postkolonialism och kritisk analys. När Ravini curerar, reflekterar, redigerar, kritiserar eller föreläser lär vi oss garanterat något nytt – och har därtill roligt på köpet! En self-made woman i ordets allra bästa bemärkelse!
Länk till Sinziana Ravinis egen webbplats.

Anna Westberg:
Kan fjärilens vingslag påverka världen på andra sidan jordklotet? Anna Westbergs känsliga rörelsemönster, från taktfast ankelsång till fjäderlätta ristningar i handleden har tagit henne runt världen flera gånger om. Hennes dans liknar ingen annan, och många är de kvinnor som släppts lös från korsett och etikett i hennes föreställningar – en instängd 1800-talskvinna, en förtvivlad dotter, en Karin Boye. Fjärilens vingslag vandrar vidare!
Länk till webbplats med mer information om Anna Westberg.

Thomas Zornat:
Som tur var lärde ingen konstskola ut hur man lägger färg på duken! Det är vi mer än glada för. Thomas Zornat fick uppfinna sitt alldeles egna sätt att med utgångspunkt i fotografiska förlagor skapa bilder med en färg och en pensel. Vilken färg har rädslan? Hoppet? I sitt måleri frilägger Thomas Zornat på ett makalöst sätt dessa synestesier med hjälp av extrem, fixerad detaljskärpa och en känsla för ett absolut, koncentrerat och fruset NU.
Länk till Thomas Zornats egen webbplats.

Skaraborgsstipendiet

Martin Fogel:
Passionerad, majestätisk, superb – så låter lovorden om Martin Fogels virtuosa gitarrspel i flera av världens ledande musiktidningar. Från Lidköping till Tokyo sträcker sig denna unga gigants makalösa gitarrkarriär, och då har han ändå hunnit med många nedslag på vägen! Klassiskt eller impressionistiska, japanska ”ljudträdgårdar spelar ingen roll. Håll ögonen på Lidköping Music Festival där han lär dyka upp nästa gång, om ni inte vill ta er ut i världen...
Länk till Martin Fogels egen webbplats.
 
 
Arbetsstipendier á 100 000 kr

Henrik Andersson:
”If it´s not love, then it´s the bomb that will bring us together” – ja, kanske det. Henrik Andersson backar inte för det sociala och politiska i sin konst. Allemansrätt – vem till hör den? Försvar – hur ter sig världen inifrån och utanför dess tjocka murar? Tålmodigt och  lyhört avlyssnas våra inre och yttre tillstånd, prövas gränserna för de byggnader och begrepp som vi tar för självklara och rättmätiga egendomar.
Länk till mer information om Henrik Andersson.

Johannes Anyuru:
Finns alltså Städerna inuti Hall? Om titeln på Johannes Anyurus senaste diktsamling stämmer är fängelset större än världen. När man läser Anyuru eller ser debutpjäsen ”Förvaret” på Göteborgs stadsteater, finner man överallt en lika hisnande som våldsam metaforik i en dikt som insisterar på sin epik, sin politik, sin romantik, sin akustik, sin kasuistik, sin tragik, sin panik, sin antik. Och se, plötsligt blir den trojanske hjälten Aeneas science fiction!
Länk till webbplats med mer information om Johannes Anyuru.

Pamela Jaskoviak:
Pamela Jaskoviak lämnar ibland sin poetiska grundform och materialiseras någon annanstans, i romanen, barnboken, teaterpjäsen, kåseriet och i kvalificerade teateröversättningar – men vad hon än tar sig för är hennes diktion omisskännlig. Med rösten som spjutspets tar hon i sitt senaste och helt säregna samarbetsprojekt Radio Regn med oss in i en lika osäkrad som osäker deflorerad melankoli.
Länk till webbplats med mer information om Pamela Jaskoviak.  

Rolf Sossna:
Egensinnigt och rakt in i framtiden – Rolf Sossna är en given teaterprofil i den numera världskända teaterstaden Göteborg! Masthuggsteatern, Larssons teater, fysisk teater – se där tre goda teaterting som förmodligen aldrig drabbat oss utan Sossnas existens. Som regissör har han dessutom skämt bort oss med en lång rad fantastiska föreställningar på Masthuggsteatern – så bra att promenaden dit har blivit kraftigt vanebildande!

Peeter Uuskyla:
“Born Broke is cooler than cool! Go on man!” uppmanar en entusiastisk beundrare på Peeter Uuskylas hemsida. I en tid då konstnärlig produktion alltmer värderas utifrån marknadsmässiga kriterier bör vi särskilt hylla de nomader som påminner oss om våra existentiella villkor vid sidan av de breda allfarvägarna. Peeter Uuskyla har som trummis under många år förfinat och förnyat den fria, världsomspännande och livgivande jazzen!
Länk till webbplats med mer information om Peeter Uuskyla.

Linda Worbin:
Vad säger kudden? Linda Worbin är en supersmart textilformgivare och forskare i textil- och interaktionsdesign som äger förmågan att få textilier att tala. Från att ha tillägnat sig textilens traditionella grunder utvecklar hon nu nya användningsområden och nya material för textil produktutveckling. Funktion, estetik och teknologi i mild förening, och dessutom en sprillans ny doktorshatt att sätta på huvudet! Vi bockar djupt och säger grattis!
Länk till mer information om Linda Worbin.


 

 



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kenneth Orrgren, tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen070-523 39 35, Jenny Jernberg, informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF