Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-10-14 13:15


Digital injektion till kulturlivet - VGR:s konferens lockar toppnamn


Västra Götalandsregionens arbete för att inspirera kulturaktörer att arbeta med ny digital teknik har premierats av Kulturrådet. 16-17 oktober markerar en milstolpe i arbetet genom Agera Digitalt, en tvådagars konferens i Göteborg som lockar internationella pionjärer och över hundra kulturskapare.

- Delar av kulturlivet var tidigt ute med att se fördelarna i den nya tekniken. Musikbranschen och litteratursektorn är två exempel på detta. På andra håll har det varit en större utmaning, inte minst för att hitta lösningar som fungerar och skapar ett mervärde för scenkonsten. Idag kan vi med stor stolthet se hur våra stora institutioner som GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker har tagit jättekliv, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Inom ramen för kultursamverkansmodellen är det möjligt för regioner och även enskilda kulturaktörer att söka extra medel hos Kulturrådet för insatser inom särskilt prioriterade områden. Digitaliseringen av scenkonsten – och kulturen i ett vidare perspektiv– är ett sådant område och våren 2013 beviljades VGR 900 000 kr.

- Det är roligt att Kulturrådet ser och premierar vårt enträgna arbete att ligga i framkant och stimulera kulturlivet i Västra Götaland. Stödet har vi växlat upp med egna pengar och använt till kompetenshöjning för våra aktörer, pilotstudier och ett antal spännande kulturprojekt som brutit ny mark, säger Staffan Rydén, kulturchef i Västra Götalandsregionen.

På konferensen Agera Digitalt, 16-17 oktober i Göteborg, sammanfattas insatserna och nya perspektiv öppnas upp. Konferensens två dagar bygger på tre teman: minne, rum och konflikt, och innehåller workshops och föreläsningar av några av Sveriges – och världens – mest spännande tänkare på området. Bland talarna märks bland många andra:

•Michelle Teran, konstnär och forskare vid Bergen Academy of Art and Design
•Magnus Bärtås, konstnär, författare och professor på Konstfack i Stockholm
•Monika Fleischmann –professor i medieteori och interaktiv media vid universitetet i Bremen
•Wolfgang Strauss – professor i experimentell interaktion vid universitet i Siegen.
•Alyssa Grossman, socialantropolog vid Göteborgs universitet.

Över 130 deltagare upplever och korsbefruktar varandras kompetensområden under två dagar på Bio Roy och Världskulturmuseet.

Konferensen är kostnadsfri och finansieras av Västra Götalandsregionen med bidrag från Kulturrådet. För program och mer information: http://boka.vgregion.se/ageradigitalt2014

Är du journalist och vill besöka konferensen?
Kontakta Björn Skog, telefon: 0702-12 50 72, E-post bjorn.skog@vgregion.se

 



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF