Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-06-26 14:30


EU-projekt ska stärka regionens kulturturism


Ett tjugotal Europeiska regioner, från hela unionen, skapar förhöjd kunskap inom hållbar kulturturism. Samarbetet sker genom EU:s Interreg IVC-projekt CHARTS. Det är en unik chans för Västra Götalandsregionens kulturnämnd att byta erfarenheter med Europas mest spännande aktörer på området.

Projektet, där Västra Götalandsregionen är en partner, beviljades i december 2011 och har under våren haft sina första två möten.

- Målet med CHARTS är att bygga vidare på de kunskaper och nätverk vi skapade i ett tidigare EU-projekt. Turism knutet till kultur- och naturarv växer, men i ett europeiskt perspektiv är Sverige en liten aktör. Det här är en chans att lära oss mer, men också bidra med de kunskaper vi har, säger Alex Bergström (S) ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Budgeten för projektet ligger på totalt 1,8 miljoner euro och i juni 2014 ska man ha nått hela vägen från ansökan till färdigt resultat.

Hållbarhet – en förutsättning

Projektet har hållbarhet som ledord, detta i såväl social, ekonomisk och miljömässig bemärkelse. Projektet syftar till att goda erfarenheter och fungerande modeller ska kunna överföras mellan de deltagande regionerna och utgöra en gemensam grund för fortsatt regional utveckling och policyarbete inom europeiska unionens organisationer, UNESCO, Europarådet, med flera.

Studiebesök, workshops för experter och utbyte av personal över gränserna är några av de moment som i slutändan ska bädda för framgång.

- Det slutliga målet för projektet är att vi ska arbeta fram väl förberedda planer för förbättringar inom våra respektive regioner, så vi därefter kan gå vidare och implementera det vi har lärt oss, säger Alex Bergström.

Prioriterat område

Charts-projektet går tydligt i linje med EU:s uttalade målsättning med satsning på turism, kulturarv och kreativa näringar. Turismen är en stark motor i många regioners och länders ekonomier, men också en påverkansfaktor på exempelvis klimatutvecklingen.

-Turism som bygger på natur och kultur har extra mycket att vinna på att bidra till att bevara dessa tillgångar. Vi kommer få se stor aktivitet inom detta område de närmaste åren, säger Alex Bergström.

Den centrala europeiska organisationen inom området heter ECTN (European Cultural Tourism Network) och är en part i projektet. Västra Götalandsregionen är medlem i - och en av grundarna av – ECTN och organisationen kommer genom projektet att stärkas, liksom kulturturismen i stort i Europa.

Västra Götalandsregionens särskilda uppgift inom EU-projektet är att ta fram kvalitetskriterier för besöksmål inom kulturturism. Efter höstens expertgruppsmöten kommer den som är intresserad av projektet i de lokala regionerna kunna få mer information.

Under första halvåret 2013 kommer en informationsaktivitet äga rum i respektive region.

Den som vill veta mer om EU-projektet CHARTS, kan besöka hemsidan på adressen http://www.charts-interreg4c.eu/



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Tomas Olsson, regionutvecklare, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 031-705 17 92 Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF