Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-05-26 15:15


Fem projekt får stöd i första omgången av FRISPEL


Utforskande och experimenterande kännetecknar innehållet i projekten som nu får stöd genom FRISPEL- kulturella innovationer. On-line spel som behandlar rasism, allkonstverk med textil, musik och koreografi, nordisk slagverksensemble är några exempel.

Intresset har varit stort för Västra Götalandsregionens nyinstiftade stödform FRISPEL-kulturella innovationer. Totalt har 25 projekt ansökt om sammanlagt två miljoner kronor. Stödet är ett treårigt samarbete mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Framtidens kultur som avsätter en miljon kronor var under tre år. Syftet är att skapa möjligheter för att testa nya idéer på kulturområdet – målet är att fånga det nya, oväntade kulturformerna.

Stödet skall företrädesvis ges till projekt som befinner sig i en tidig fas och som inte fått stöd på annat håll. Urvalet görs av en expertjury som ger ett förslag till kulturnämnden.

Projekten som får stöd i den första omgången är:

Detektor, 100 000 kronor
Produktionsbolaget Unicorn Sunset Productions får medel för att utveckla dataspelet Detektor, ett antirasistiskt online-spel som behandlar problematiken kring rasism, främlingsfientlighet och intolerans.

Medhavt minne, 90 000 kronor
Konstnären Stina Östberg mönstrar på ett lastfartyg på Donsö för att skapa en poetisk, maritim berättelse till Bukarestbiennalen samt till Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Nordisk slagverksensemble, 100 000 kronor
Projektet vill skapa en nordisk slagverksensemble genom att leta upp ett antal slagverkare med fria uttryckssätt som gärna experimenterar med gängse former för uppförande.

Textures, 75 000 kronor
Konstnärsduon Peter Uhr och Anna Asplund skall i performanceprojektet Textures utforska hur litterära, koreografiska och musikaliska trådar vävs samman i ett allkonstverk som inspirerats av Orientens textila traditioner. Duon har ett nationellt och internationellt renommé och kommer att turnera till en rad platser i och utanför Sverige.

Uttryckslabbet, 100 000 kronor
Uttryckslabbet får medel för att undersöka principerna bakom ensembleimprovisation. Genom projektet vill de reflektera över och medvetandegöra principerna för att senare omsätta dem i praktiken i miljöer utanför scenen – i skolor och på företag.

Stöd till författare i exil och övriga ärenden under mötet
Kulturnämnden beslutade också att medfinansiera Göteborgs stads arbete med att ge författare i exil en fristad med 100 000 kronor. Kultursekretariatet ska också ta fram ett förslag för hur man kan fortsätta att stödja exilförfattare i framtiden.

Övriga frågor som behandlades under kulturnämndens sammanträde i dag finns att läsa i snabbprotokollet som kan laddas ner här.



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kenneth Orrgren tillförordnad kulturchef Västra Götalandsregionen070-523 39 35, Jenny Jernberg informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF