Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-06-09 17:12


Festligt och finstämt på kulturnämndens stipendieutdelning


Idag fick sjutton personer välförtjänta utmärkelser för sina insatser i Västra Götalands kulturliv. I år bjöds även allmänheten in till ceremonin som inramades av en exklusiv föreställning med de internationellt uppmärksammade, fria kulturaktörerna Iraqi Bodies och Göteborg Baroque.

Stipendieutdelningen, som var förlagd till Folkteatern i Göteborg leddes traditionsenligt av ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Annelie Stark. Mottagarna består av många välkända profiler från ett brett kulturfält i länet. Det särskilda Skaraborgsstipendiet gick till Per Brandstedt, konsthantverkare som har ställt ut i stora delar av världen och som driver projektet Joint, ett världsomspännande designnätverk för träkonst.

Fotograf Stefan Edetoft
 

Länk till fler pressbilder

Nedan följer en fullständig lista på alla stipendiaterna.
Motiveringar och kort information om stipendiaterna finns som pdf här.
Gruppbild på stipendiaterna och enskilt foto på Skarborgsstipendiaten Per Brandstedt finns här att ladda ner för fri användning. 

Kulturstipendier á 20 000 kronor:
Eva Dal, bosatt i Bottna, Gerlesborg, har under många år verkat på flera fält inom scenkonstområdet.

Anna Ekenstierna, bosatt i Göteborg, bildkonstnär med måleriet som främsta uttrycksmedel

Jonas Fröberg, bosatt i Göteborg, skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Spira

Susanne Hansson, bosatt i Göteborg, basist och gitarrist och ensam medlem i den egna musikgruppen Nachtlieder som spelar black metal med skandinaviska rötter.

Staffan Holm, bosatt i Göteborg, utbildade sig först till möbelsnickare innan han tog sin magisterexamen på Högskolan för Design och Konsthantverk. 

Raúl Lara Almarales, bosatt i Göteborg, uppvuxen i Havanna och har spelat kubansk musik i Göteborg under tjugo års tid, mestadels med sitt eget band ”Raúl Lara y sus soneros”.

Fredrik Nyberg, bosatt i Göteborg och en av Sveriges främsta poeter.
  
Eva Zethraeus, bosatt i Göteborg, keramiker som är högst aktiv i sitt skapande och i sitt engagemang för konsthantverket.  

Ola Åstrand, bosatt utanför Alingsås, konstnär utbildad på Valands konsthögskola.
  
Kajsa Öberg Lindsten, bosatt i Västra Frölunda, är litteraturkritiker i bland annat Göteborgs-Posten och en av våra främsta översättare av skönlitteratur på ryska 

 
Skaraborgsstipendiet á 20 000:
Per Brandstedt, född 1952 och bosatt i Falköping, är möbelsnickare och konsthantverkare med världen som arbetsfält. 
 
Arbetsstipendier á 100 000 kr:
Helena Eriksson, poet och översättare från Göteborg som har gett ut ett tiotal diktsamlingar under tjugo år.  

Nina de Heney, född i Schweiz, bosatt i Göteborg, en av våra främsta kontrabasister på den svenska jazz- och improvisationsscenen

Anna Jobrant, bosatt i Göteborg klassisk sopran och en flitig gäst på hela Europas barockscener

Annica Karlsson Rixon, bosatt i Göteborg, arbetar som konstnär, har gjort ett stort antal utställningar i Sverige och utomlands.  

Kazuyo Nomura, bosatt i Göteborg född i Japan, har sedan hon kom till Sverige 1988 utvecklat sitt textilskapande till internationell klass

Petra Revenue, bosatt i Göteborg, dramatiker, författare och regissör med ett mångårigt arbete på Teater Trixter i Göteborg. Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39, Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF