Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-09-25 10:00


Fler gästateljéstipendier för kulturarbetare i Västra Götaland


Västra Götalandsregionens kulturnämnd utlyser fyra helt nya internationella gästateljéstipendier för 2015. Stipendierna är en del i en internationell satsning och kan sökas av kulturarbetare som bor i regionen.

Gästateljéstipendier innebär att kulturarbetare får möjlighet att bo och arbeta i ateljéer i andra länder med ersättning för resa, bostad, ateljé och traktamente. Tanken från kulturnämnden i VGR är att vistelsen ska ge arbetsro, utvecklingsmöjligheter, inspiration och internationella kontakter.

De fyra nya stipendierna är uppdelade i en gästateljévistelse i Detroit, USA, under april-maj 2015, samt tre valfria gästateljéer någonstans i världen. För den som söker ett stipendium till ett valfritt mål krävs att man själv har etablerat en kontakt med den gästateljé man önskar ett utbyte med under två månader 2015.

För de tre valfria gästateljévistelserna så är kulturområdet helt fritt, till skillnad från tidigare då endast bildkonstnärer var aktuella.

Internationell strategi

Sedan tidigare är det också möjligt att söka gästateljéstipendium för att vistas under några månader i Kunming (Kina), Berlin (Tyskland) och Querétaro (Mexiko). De nya stipendierna är del av en ökad satsning på internationellt utbyte och nyskapande som ingår i Västra Götalandsregionens kulturstrategi.

Förutom att skicka ett antal kulturarbetare till platser runt om i världen, tar Västra Götalandsregionen varje år emot internationella konstnärer som får arbeta i gästateljéer belägna vid Akvarellmuseet i Skärhamn.

Läs mer om stipendierna och hur de kan sökas på: www.vgregion.se/kultur/gastatelje 



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF