Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-02-04 16:10


Förnyad kulturpolitik för Västra Götaland


Idag beslutade Västra Götalandsregionens kulturnämnd att förnya och modernisera kulturpolitiken i Västra Götaland. Förutsättningarna och utmaningarna för kulturområdet har förändrats betydligt de senaste åren med digitalisering, globalisering och ökade sociala klyftor.

– Målet är att få fram utgångspunkter för en kulturpolitik som bättre kan möta framtiden säger Annelie Stark ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Västra Götalandsregionens kulturpolitik är formulerad i Vision Kulturpolitik för Västra Götaland som antogs av regionfullmäktige 2005. Visionen utgår från Det goda livet som är den övergripande visionen för alla områden som Västra Götalandsregionen ansvarar för. Enligt dagens beslut ska grundtankarna i dokumentet förnyas och kompletteras för att tydligare anpassas till dagens samhälle.

Arbetet kommer att ledas av en politisk styrgrupp och diskuteras fram brett med kommuner, kulturverksamheter, föreningar och organisationer. Medborgarna kommer också att ha chans att göra sin röst direkt hörd genom att anmäla sig till och delta i en e-panel. En referensgrupp med experter på olika områden som behöver belysas tydligare i det nya dokumentet kommer att knytas till arbetet och det kommer att arrangeras seminarier på olika platser i Västra Götaland i samarbete med de fyra kommunalförbunden.

Övriga ärenden som behandlades på kulturnämndens sammanträde 110204 finns i snabbprotokollet.  



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39, Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF