Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-04-04 13:53


Framtidsfrågor präglar årets konferens om kulturens roll i samhällsutvecklingen


På torsdag, 7 april bjuder Västra Götalandsregionens kulturnämnd in runt 500 personer från kommuner, regioner, staten och kulturlivet för att diskutera kulturens roll i samhällsutvecklingen. Årets tema är kulturens utmaningar 2011-2014.

– När kulturnämnden nu står inför att ta fram en ny kulturpolitisk strategi för Västra Götaland känns den här mötesplatsen extra angelägen. En bra dialog mellan kommunerna, regionen och staten är viktigt för att vi ska kunna lyfta kulturens roll gemensamt säger Annelie Stark, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

En av Västra Götalands kulturskatter, biograf Draken i Göteborg, är scen för
arrangemanget som inleds av regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson. Bland huvudtalarna finns Ingrid Elam, vicerektor på Malmö högskola, ordförande i Konstnärnämnden och före detta kulturchef på flera av landets större dagstidningar som bland annat ställer frågan: ”Är Sverige ett kulturland?”

Fortsättning och fördjupning av dialogen med staten
Det blir aktuella samtal om kulturpolitiken idag. Som en fortsättning och fördjupning på dialogen i samverkansmodellen möts företrädare för kommuner, stat och region i ett samtal under ledning av Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström. Hur fungerar den nya modellen? Vad krävs för att utveckla den och vilka var egentligen intentioner med den?, är några av frågorna som kommer att ställas till panelen.

Nytt för i år är möjligheten att fördjupa sig i seminarier på olika teman som blickar framåt och rör utmaningar och möjligheter för dagens och morgondagens samhälle. Kan kultur motverka utanförskap, sprida makten och främja demokratin? Vilken roll har de ungas kreativitet i framtidens tillväxt och morgondagens arbetsmarknad? Vad betyder kulturella mötesplatser för människors livskvalitet, delaktighet och för ortens utveckling? 

Diskussionen har redan startat på bloggen ”kulturensroll” där 18 personer under våren gett sin syn på temat. Bloggen har lockat till sig ett stort antal läsare och besökssiffrorna ökar stadigt.

Moderator är som tidigare år Erik Blix, känd från bland annat P1, God morgon, världen!

Media är välkomna att delta. Kontakta Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig Västra Götalandsregionens kultursekretariat via e-post: jenny.jernberg@vgregion.se eller mobil: 0702-12 50 72 för att anmäla dig och/eller ställa frågor om programmet och om de medverkande.

Länk till mer information med bland annat programmet för konferensen Kulturens roll i samhällutvecklingen.

Länk till bloggen "kulturensroll"

Fakta Kulturens roll i samhällsutvecklingen
Konferensen är den tredje i raden av tre planerade och uppkom ursprungligen på efterfrågan från kommunerna om en mötesplats för alla som arbetar med de här frågorna i Västra Götaland. Den arrangeras av Kultur i Väst och Västarvet i samarbete med kultursekretariatet och KulturUngdom, på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. En referensgrupp bestående av åtta kommuner finns knuten till konferensen.



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF