Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2013-09-24 13:20


Håkan Hellström får Västra Götalandsregionens kulturpris 2013


”Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför”, lyder delar av motiveringen.

Sedan genombrottet som soloartist år 2000 har Håkan Hellström släppt åtta album, turnerat flera varv runt Sverige och vunnit såväl grammisar och rockbjörnar som oräkneliga musikälskares hjärtan.

I år är han mer aktuell än någonsin med skivan ”Det kommer aldrig va över för mig” som släpptes i våras, filmen ”Känn ingen sorg”, som baseras på hans låtar och succéframträdanden på såväl allsångsscenen som diverse festivaler.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 24 september och överlämnades av ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Alex Bergström (S).

Håkan Hellström är unik i kulturprisets historia då han är den yngste pristagaren och även den förste som verkar inom genren pop/rockmusik.

Motiveringen i sin helhet:
Fast det inte har gått någon lång, lång tid utan bara drygt tio år sedan solodebuten, har han hunnit långa vägar från platsen där han kommer ifrån.
Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför.
 
Det hade varit lätt att förklara framgångarna med energin i den oemotståndliga Andra Långgatan-samban eller de Alf Robertsonska levnadsteckningarna med svarta stänk. Men det finns ingen universalformel i det Håkan Hellström gör. Genom att hälla ner allt det som det innebär att vara människa i popsångens förrädiskt enkla form lyckas han förföra kritiker, publik och nu senast en samling regionala kulturpolitiker.
 
Det här priset är inte för lång och trogen tjänst. Det är ett pris för ett exceptionellt konstnärskap som – oavsett hur nästa skiva kommer att låta – placerat Göteborg och Västra Götaland inte bara på kulturkartan utan rakt i hjärtat på en stor grupp människor.
 
Tack Håkan, vi hoppas att det aldrig kommer va över för dig!

På Västra Götalandsregionens kultursekretariats hemsida kan du läsa en stor specialintervju med Håkan Hellström med anledning av kulturpriset. Här hittar du artikeln: http://www.vgregion.se/kultur/nyhetsbrev


Officiella pressbilder från prisutdelningen, för fri användning i artiklar om kulturpriset, finns på: http://www.mynewsdesk.com/se/vgrkultur/

Om du vill se prisutdelningen, där en av Håkan Hellströms låtar framfördes i specialarrangemang, se den streamade sändningen från Regionfullmäktiges möte här: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Pressrummet/Regionfullmaktiges-sammantraden/Webb-tv/

Tidigare kulturpristagare:

2012: Henric Holmberg, skådespelare, Göteborg
2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival 
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF