Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-10-27 13:44


Indisk berättarfestival i Västra Götaland


Nästa vecka inleds en indisk berättarfestival i Västra Götaland, ”Storywood”. Festivalen är en del av Västra Götalandsregionens kultursamarbete med den indiska delstaten Karnataka. Den pågår i två veckor, på flera olika platser i länet, i samarbete med åtta olika föreningar och arrangörer.

Storywoods huvudgäster är Geeta Ramanujam, Usha Venkatraman och Bhuvana Lakshmi från berättarorganisationen Kathalaya i Bangalore. Under tio år har Kathalaya vidareutbildat över 40 000 lärare och pedagoger i konsten att lära genom berättande, så kallad storytelling.

Under de kommande veckornas festival blir det workshops för att utforska metoderna för lärande och berättande med fokus på barn och unga, med deltagare från hela Sverige, i samarbete med Kathalaya och Institutionen för pedagogik och didaktik i Göteborg.

Det blir också flera publika, öppna arrangemang under Storywood. På Bohusläns museum och på Världskulturmuseet väntas berättarföreställningar för såväl vuxna som barn. I Skövde, Borås och Göteborg tar dansföreställningar med berättande som bas plats på scenen.

Festivalen pågår 1-14 november och arrangeras av Västra Götalandsregionens kultursekretariat i samarbete med: Berättarnät Väst, Bohusläns museum. Folkuniversitetet, Föreningen Storywood, Göteborgs universitet (Institutionen för pedagogik och didaktik), Pustervik, Världskulturmuseet och Teater Eksem

Mer information om programmets innehåll och det indiska samarbetet finns på Västra Götalandsregionens webbplats www.vgregion.se/kultur/indien och på respektive arrangörs webbplats. Programmet finns här som pdf.

Vill du bevaka festivalen kan du ta kontakt med Jenny Jernberg på Västra Götalandsregionens kultursekretariat telefon: 0702-12 50 72 e-post: jenny.jernberg@vgregion.se eller med respektive arrangör.

 

Fakta om Linking Initiatives – Västra Götalandsregionens samarbete med Karnataka
I mars 2009 undertecknade Västra Götalandsregionens kulturnämnd ett treårigt avtal med Government of Karnataka om ett utbyte på kulturområdet. Utbytet skall stärka både fria kulturaktörer, institutioner och civilsamhället. Flera olika arrangemang och aktiviteter har sprungit ur samarbetet. Linking Initiatives innehåller fyra olika huvudspår: Beyond Bollywood – film och nya medier, Storywood – pedagogiskt berättade, social design och smarta textilier samt dans och ung koreografi.



Kontaktperson: Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-719 25 89
Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF