Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-05-14 13:10


Indisk storytelling lär Västra Götaland


I mars i år undertecknade Västra Götalandsregionens kulturnämnd ett samarbetsavtal med delstaten Karnataka i södra Indien. Först ut att realisera samarbetet är Geeta Ramanujam från berättarorganisationen Kathalaya i Bangalore. Just nu är hon i Västra Götaland för att hålla pedagogiska seminarier och berättarworkshops för lärare, elever och pedagoger på skolor och vid Göteborgs universitet.

– Att berätta historier är en del av livet, säger Geeta Ramanujam entusiastiskt.

Hon har precis landat för att ta sig an en vecka späckad av möten. Utöver sina nedslag i skolans värld höll hon igår kväll en för allmänheten öppen föreläsning på Världskulturmuseet i Göteborg i anslutning till museets Bollywood-utställning. Med sig i bagaget har hon masker och annan rekvisita. Berättarkonst är så mycket mer än det muntliga ordet:

– Jag hoppas också på att ta med mig en bit av Västra Götaland hem till Bangalore. Hittills har vårt bibliotek saknat historier från Skandinavien, men det skall vi ändra på nu, säger hon.

När organisationen Kathalaya, som betyder ”berättelsernas hus” på kannada, det största språket i Karnataka, etablerade sig för tio år sedan ingick storytelling inte i de indiska kursplanerna. Det har Kathalaya ändrat på nu: sedan förra året ingår berättande i den nationella skolplanen, och organisationen har ett nationellt uppdrag att driva frågor kring berättande och lärande.

Lärandefrågorna är centrala i kulturnämndens handlingsprogram, och att därtill lägga ett internationellt perspektiv ökar relevansen.

– Inte minst kulturutredningen understryker behovet av internationella kontakter för det egna lärandet. Vi måste bli betydligt bättre på att ta till oss kunskap från andra delar av världen – det finns många som är betydligt vassare än vi på en rad områden. Dags att inse det nu, säger Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Och det lär bli många resor över Indiska oceanen framöver. Till nästa år planeras en berättarfestival i Västra Götaland som följs upp av en nordisk berättarfestival i Karnataka 2011.

Hemligheten bakom en god berättare?

– Lika mycket som att berätta själv handlar det om att lyssna. Jag kallar det ”fearful listening”. Att lyssna utan begränsning, utan rädsla, det vill jag lära ut avslutar Geeta Ramanujam.



Kontaktperson: Lars Nordström (fp), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22, Jenny Jernberg, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72, Ylva Gustafsson, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-974 71 22


Läs meddelandet som PDF