Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-11-18 13:00


Internationell konferens om landskap och turism i Västra Götaland


Frågan om hur vi ska vårda och nyttja det omgivande landskapet är mer aktuell än någonsin i och med regeringens beslut att ratificera den europeiska landskapskonventionen. Måndag 22 november inleder Västra Götalandsregionen en stor, internationell konferens om hur det Europeiska landskapet och turismens utveckling ska mötas för att vara hållbart i framtiden.

Tematiska konferenser av det här slaget hålls i vanliga fall i städer som Barcelona och Florens, men nu är alltså Västra Götaland mötesplatsen för frågorna. Syftet är att öka medvetenheten om att landskapet har en avgörande betydelse för besöksnäringen men att turismen också påverkar landskapet. Representanter från Europarådet, Nordiska ministerrådet och Europeiska kommissionen finns med bland talarna. Ämnen som kommer att tas upp är bland annat: 
• Vikten av landskapet för turismen och turismens påverkan på landskapet
• Strategisk landskapsplanering som involverar turism
• Landskap versus turism - en utmaning för hållbar utveckling
• Södra och norra Europa - vilka olika förutsättningar ställs man inför när man utvecklar turismen?

Konferensen Landscape and Tourism pågår 22 – 25 november i Göteborg, i Kungälv, på Tjörn och i Skara. Deltagarna kommer från regioner i flera länder i Europa och konferensen har även väckt intresse utanför Europa, bland annat i Pakistan.

Fakta:
Västra Götalandsregionen står värd för konferensen genom sitt medlemskap i två nätverk:
Necstour (Network of European regions for a sustainable and competitive tourismär), ett nätverk för hållbar turism. Recep-Enelc (European network of local and regional authorities for the Implementation of the European Landscape Convention) som är ett Europeiskt nätverk för regioner och kommuner som vill påverka införandet av den europeiska landskapskonventionen.

Den europeiska landskapskonventionen syftar till att förbättra skydd, förvaltning och planering av europeiska landskap. Konventionen är en metod och tanken är att planeringen ska göras tillsammans med medborgarna. Sverige är bland de sista länderna som har ratificerat konventionen.


Länk till programmet för konferensen

Relaterad information:
Länk till regeringens pressmeddelande om ratificeringen av europeiska landskapskonventionen.

Länk till Riksantikvarieämbetets webbsida om den europeiska landskapskonventionen.



Kontaktperson: Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-719 25 89
Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF