Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2015-03-19 16:35


Internationella kulturpersonligheter tar plats i VGR:s essäjury


Västra Götalandsregionen har precis öppnat för ansökningar om stöd till essäer och kvalificerad kulturjournalistik. Stödet är helt nytt och uppgår till 500 000 kronor per år. Idag blev det klart att en ytterst namnkunnig jury kommer fördela pengarna.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd beslutade förra året om ett nytt essästöd. Motiveringen till initiativet lyder:

“…i en tid när medielandskapet snabbt förändras och en allt ytligare och snabbare journalistik tar plats, så behövs det långsammare, reflekterande och intellektuella samtalet som en nödvändig motkraft för att stärka demokratin.”

Nu är det klart vilka som kommer att hjälpa politikerna att besluta om tilldelningen av stödet och det är en minst sagt namnkunnig jury som presenteras:

Ingrid Elam (juryordföranden)

Ingrid Elam har tidigare varit kulturchef på GT, GP och DN. Hon är i dag dekan vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet

Andrea Zederbauer

Översättare och chefredaktör för tidskriften Wespennest i Wien, en av Österrikes viktigaste och mest inflytelserika kulturtidskrifter. Det senaste numret innehåller ett omfattande tema kring nordisk litteratur. Andrea läser och talar svenska.

Knut Olav Åmås

Författare och filosof. Tidigare chefredaktör för Samtiden, kulturchef på Aftenposten och statssekreterare på kulturdepartementet i Norge. I dag är han direktör för stiftelsen Fritt Ord i Oslo.

Läs mer om essästödet eller gör din ansökan på www.vgregion.se/kultur eller www.essafond.net



Kontaktperson: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0703-41 05 65
Lars Nordström (FP), 1:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 070-920 68 39 Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 073-949 55 68 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF