Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2015-05-05 08:00


KREATIVT BRÄNSLE


- en nationell konferens om kulturella och kreativa näringar

Nationell konferens bryter ny mark

Den 6-7 maj samlas utövare, företagare, tjänstemän och beslutsfattare till konferensen Kreativt bränsle i Borås. Ett samtal och en konferens om kulturella och kreativa näringar. Bland gästerna finns några av Sveriges och Europas ledande forskare inom området. De möter entreprenörer och utövare i ett unikt samtal. Vad är det som motiverar, engagerar och fyller tanken hos de kulturella och kreativa näringsutövarna? Vilka är kärnvärdena, målen och drivmedlen för att göra idéer till verklighet? Hur och på vilket sätt skapas tillväxt och arbetstillfällen? Över 20 olika programpunkter, ett 60- tal medverkande och 250 besökare kommer dessa dagar mötas i debatt, panelsamtal, workshops och ”meeting points”. Konferensen hålls på Textile Fashion Center.

Textil och mode är en självklarhet då konferensen hålls i Borås. Men konferensen rymmer konstnärliga uttryck från kammarmusik och glaskonst via film och dataspel till den ekonomiska betydelsen av musikfestivalen Way Out West.

Bland talarna finns filmregissören Ruben Östlund, Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf, forskaren Guido Ferilli från Milano och Johanna Nylander från Dataspelsbranschen.

Konferensen är ett samarrangemang med Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen som arrangörer. De Kulturella och kreativa näringarna är ett av Västra Götalandsregionens styrkeområden i den regionala tillväxtstrategin VG 2020. Regionen har arbetat långsiktigt och strategiskt med att utveckla och stärka detta område. Idag är VGR nationellt och internationellt verksamma inom många av de 15 branscher som inryms i begreppet. I en nyligen gjord undersökning står denna sektor för 7% av arbetsmarknaden. Tillväxtverket är en svensk myndighet som arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft genom att skapa bättre förutsättningar för företagande och för attraktiva miljöer där företag utvecklas. Tillväxtverket bygger kunskap och nätverk i hela landet bland annat kring växande näringar. Kulturella och kreativa näringar är ett sådant område.

Några röster:

-För oss som tycker det är viktigt både med en stark kulturpolitik och en vettig politik för kulturföretagen är det glädjande att denna konferens nu hålls i Västra Götaland, säger Anna Johansen, Nätverkstan Kultur i Göteborg och en av konferensens talare.

-Hur kan man stärka sitt kulturföretagande till att bli en plattform för sitt konstnärliga skapande utan att den konstnärliga integriteten påverkas? Den frågeställningen är en viktig utgångspunkt för Kreativt Bränsle, säger Anders Persson, ansvarig för Kulturella och kreativa näringar på näringslivsavdelningen, Västra Götalandsregionen.

-Affärsutvecklingen inom de svenska kreativa och kulturella företagen är många gånger internationell redan från början och de exporterar mer än företag i genomsnitt gör. Tillväxtverket kan också se att det nationellt sker en högre grad av innovation i den här gruppen än hos många andra, säger Per-Olof Remmare från Tillväxtverket.

Konferensen börjar kl 11.00 den 6 maj på Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3 A.


Kontaktperson: Kulturnämndens ordförande Västra Götalandsgregionen: Conny Brännström, tel: 070-341 05 65
Regionutvecklare kultur, Västra Götalandsgregionen: Lars Lundgren, tel: 070-235 08 82 Projektledare Entreprenörskap, Tillväxtverket: Per-Olof Remmare, tel: 08- 681 94 92 Ackreditering och anmälan: Marketplace Borås, Malin Davidson, tel: 070-438 34 69


Läs meddelandet som PDF