Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-05-05 15:05


Kultur- och museiutredningen visar tydligt att den statliga kulturpolitiken behöver samordnas.


Det är dags att staten anpassar sin kulturpolitik och strukturerar den för att möta dagens och morgondagens utmaningar och möjligheter. Också en reformering av den statliga museisektorn är efterlängtad och har betydelse för den regionala verksamheten. Det säger Västra Götalandsregionen i remissvaren på de statliga utredningarna på kultur- och museiområdet.

– Genomförs utredningens förslag kommer Västra Götalandsregionens ställning som landets viktigaste kulturregion att stärkas säger Lars Nordström (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Vi ser utredningens omnämnande av Västra Götalandsregionen som ett positivt betyg för vårt arbete hittills. Vi kliver gärna in som försöksregion.

Västra Götalandsregionens tioåriga erfarenhet med att arbeta aktivt med kulturpolitik har tydligt visat att det behövs samordning, långsiktighet, resurser och kompetens för att nå framgång. Västra Götalandsregionen välkomnar därför kulturutredningens grundläggande förslag om att staten måste finna former för samordning. Kultur för barn och unga är ett av de viktigaste målen i Västra Götalandsregionen. Det området är inte tillräckligt betonat i kulturutredningen. Västra Götalandsregionen menar också att utredningen menar att utredningen främst sysslar med organisationsfrågor därför saknas viktiga frågor om kulturens ideologiska funktioner.

– Det är viktigt med en god dialog mellan stat och region och en strategisk statlig aktör på kulturpolitikens område. Det är därför beklagligt att till exempel film och medieområdet lämnats utanför utredningen och att museisektorn behandlats i en egen utredning säger Kristian Berg kulturchef Västra Götalandsregionen.

Ja till portföljmodellen och aspektpolitik
Västra Götalandsregionens stödjer portföljmodellen i princip men tycker att det behövs en del klargöranden. Ytterligare bidrag borde inrymmas i portföljen. För att regionerna inte ska administrera ett urholkat statligt anslag och för att modellen ska fungera måste parterna indexuppräkna sina anslag. En särskild förhandlare är välkommen men denna bör utses direkt av regeringen och frågan är om det nya kulturrådet har hunnit etablerats för att kunna ta den rollen. Västra Götalandsregionen stödjer uppfattningen om att kulturpolitikens roll i förhållande till andra politikområden behöver stärkas - den så kallade aspektpolitiken ligger väl i linje med regionala synsätt. En förutsättning är dock att staten har möjlighet att arbeta tvärsektoriellt mellan departementen.

Civilsamhällets roll, forskning, utvärdering och uppföljning
Västra Götalandsregionen delar utredningens uppfattning om civilsamhällets stora och viktiga roll när det gäller att bidra till kulturell pluralism och människors delaktighet. Det finns dock utmaningar i hur man ska kunna diskutera civilsamhällets förutsättningar i ett strategiskt kulturpolitiskt utvecklingsarbete i regionerna i praktiken. Västra Götalandsregionen instämmer i att samverkan mellan kulturområdet, relaterade utbildningar och forskning behöver stärkas. Den kulturrelaterade forskningen behöver samordnas i tvärvetenskapligt organiserade miljöer. Kulturrådets utvidgade ansvar för uppföljning och utveckling som ett fristående organ är också ett förslag som får stöd av Västra Götalandsregionen.

De statliga muséerna har betydelse även i övriga landet
De statliga muséerna har som utredningen visar enskilt eller tillsammans möjlighet att effektivisera sin förvaltning och tillgången till kulturarvet. En sådan effektivisering kan om den organiseras tillsammans med regionala och lokala museer bli en viktig grund för brukandet, utvecklandet och tolkningen av kulturarvet, i landet som helhet. Västra Götalandsregionen säger dock bestämt nej till förslaget att använda de 10 miljoner som är avsatta i statsbudgeten för regional museiutveckling till andra ändamål.

Remissvarens sammanställning
Kultursekretariatet har kulturnämndens uppdrag att formulera ett förslag till yttrande som beslutats på beredningsgruppen för kulturs sammanträde den 5 maj. Förslaget går sedan vidare till regionfullmäktige den 12 maj. Inför sammanställningen av remissen på kulturutredningen har kulturnämnden arrangerat två hearings med företrädare för regionens kommuner, institutioner och det fria kulturlivet för att hämta in synpunkter. Flera av dessa kommer också att lämna egna yttranden. Yttrandet kring museiutredningen har koncentrerats till de frågor som har en övergripande regional betydelse. Den regionala natur och kulturarvsförvaltning, Västarvet kommer att lämna ett eget yttrande som berör verksamheten och de regionala museerna mer konkret.

Remisssvaren finns på www.vgregion/kultur från och med i morgon.

Övriga ärenden som behandlades på Västra Götalandsregionens kulturnämnds sammanträde 5 maj finns att läsa i snabbprotokollet.



Kontaktperson: Lars Norström (fp), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (kd), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (s), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22,


Läs meddelandet som PDF