Pressmeddelande
Från Koncernavdelning kultur
2015-06-18 10:30


Kulturnämnden i Almedalen - kan kulturen bli en kraft mot utanförskap?


Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen deltar under politikerveckan i Almedalen 2015. I år vill nämnden visa hur kulturen kan bli svaret på samhällsutmaningar som social utslagning och orättvisor.

- Almedalsveckan ger en unik möjlighet att visa goda exempel på hur vi i Västra Götaland arbetar med kulturen som medel för att minska fördomar, orättvisor och hjälpa socialt utsatta personer. Det är många viktiga aktörer som samlas på en och samma plats och många är intresserade av hur vi jobbar med de här frågorna. Samtidigt är det ett utmärkt tillfälle för oss själva att inhämta idéer om hur vi kan fortsätta vårt arbete för att göra kulturen tillgänglig för alla, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Vårt seminarium

Kulturnämnden anordnar ett eget seminarium. Onsdagen den 1 juli, klockan 15-17 i Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, sal E35. Rubriken är Mångfald eller enfald – hur kan kulturen bli en kraft mot utanförskap? Conny Brännberg är värd och medverkar gör Monica Florin, guide på den lovprisade utställningen Vi är romer, Amanda Larsson och Saga Björklund Jönsson från RÖST, Göteborgs stadsmission och Ami Ekström, kort- och dokumentärsfilmansvarig på Film Väst.

Besökarna kommer att få höra Monica Florins upplevelser om dels hur det är att vara guide på Vi är romer, men också hur det är att vara rom i dagens Sverige. Amanda och Saga presenterar sin verksamhet utifrån frågan: vad skulle du säga om alla lyssnade? Och Ami Ekström berättar om Film Västs och Kultur i Västs satsning på The Hub – en satsning på att stärka kvinnligt filmskapande i en bitvis ojämlik bransch.

Best of Sweden - Sveriges okända världsstjärnor

Västra Götalandsregionen medarrangerar också en konsert på Länsteatern av Best of Sweden. Konserten har rubriken: Best of Sweden – Sveriges okända världsstjärnor och arrangeras av Vara konserthus med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Best of Sweden har samlat fem artister som är ikoner i sina hemländer, men okända i Sverige. Konserten hålls på Länsteatern, Bredgatan 10 onsdag 1 juli klockan 20–21.30. I Visby kommer två av de fem ursprungliga artisterna från Best of Sweden att uppträda: Ramy Essam och Safoura Safavi.

Läs mer om kulturnämndens seminarium

Läs mer om kultur i Almedalen

Västra Götalandsregionens finns inom ramen för den Västsvenska arenan. Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers, Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad.

Läs mer om den Västsvenska arenan

För den som är intresserad men inte har möjlighet att komma till Visby, finns möjligheten att följa seminarierna i Almedalen via Västra Götalandsregionens kulturnämnds Bambuser-kanal (http://bambuser.com/channel/vgrkultur)

För kommentarer från Västra Götalandsregionens kulturpolitiker

Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 070-341 05 65

Lars Nordström (FP), 1:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 070-920 68 39

Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 070-085 25 55



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF