Pressmeddelande
Från Koncernavdelning kultur
2015-09-24 12:00


Kulturnämnden miljonsatsar på kultur och hälsa


Kulturnämnden satsar nästan två miljoner kronor på kultur inom vård och hälsa. Bland annat får Clownkliniken en halv miljon kronor för att trygga den regionala verksamheten även kommande år.

Clowner på besök. Ett välkommet avbrott i vardagen för sjuka barn som tvingas vistas länge på sjukhusen runt om i Västra Götaland. Clownerna kommer regelbundet och kan bygga relationer med barnen, skapa trygghet och sprida glädje. Västra Götalandsregionens kulturnämnd tilldelar clownkliniken 500 000 kronor för att trygga den uppskattade verksamheten.

Förutom satsningen på Clownkliniken tilldelas Konstenheten 465 000 kronor. Konstenheten ansvarar för konstnärliga gestaltningar i olika miljöer där Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet, bland annat på de olika sjukhusen. Pengarna som tilldelas Konstenheten ska bland annat användas till att arrangera en nationell konferens på temat konst, hälsa och vårdmiljö under våren 2016 samt för projektet ”Diagnosmaskin – ett rum av musik” som använder sig av nya metoder för ljudkonst inom vården.

Kulturnämnden avsätter också en halv miljon kronor för ett regionalt projekt om biblioterapi, en terapiform där läsning av böcker och samtal kring dessa ligger i fokus. Dessutom avsätts pengar, 395 000 kronor, till höstens utlysning om projekt inom området kultur i vården.

Satsningen är en del av kulturnämndens strategi att vidga deltagandet i kulturlivet.



Kontaktperson: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Lars Nordström (FP), 1:e vice ordf. kulturnämnd Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordf. kulturnämnd


Läs meddelandet som PDF