Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2013-11-25 15:40


Kulturnämnden prövar mikrofinansiering av kultur


Mikrofinansiering, crowdfunding eller gräsrotsfinansiering – den nya trenden har många namn. Modellen bygger på att många små investeringar från privatpersoner möjliggör nya projekt. Västra Götalandsregionens kulturnämnd har valt att prova metoden i två år och satsar 200 000 kronor årligen.

I april 2013 beslutade kulturnämnden om ett antal insatser i linje med Västra Götalands kulturplan 2013-2015. Mikrofinansiering är en av dessa beslutade insatser och är tänkt att öka antalet kulturprojekt genom investeringar från privatpersoner. Tanken är också att de supporters som väljer att bidra till kulturprojekt dessutom kan bidra till att skapa mer uppmärksamhet kring projekten.

- Kulturnämndens främsta uppdrag är att skapa förutsättningar för så mycket kultur som möjligt, av så hög kvalitet som möjligt och i det perspektivet tror kulturnämnden på mikrofinansiering, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande. Mikrofinansiering har visat sig framgångsrikt på den kommersiella marknaden när det gäller att utveckla produkter som filmer och TV-spel så det ska bli spännande att se hur medborgarna i regionen väljer att utöva sitt inflytande i det här projektet, för här kan man verkligen tala om att individen kan påverka kulturen.

Stödet fördelas efter intresse

Den modell av mikrofinansiering som kulturnämnden nu prövar är utvecklad av Crowdculture (www.crowdculture.se) och via den webbplattform som redan existerar kan kulturaktörer hitta investerare för att förverkliga projekt.

De 400 000 som Västra Götalandsregionen går in med är tänkt att ge en extra skjuts i uppstartsfasen av mikrofinansierad kultur. Fördelningen av pengarna räknas ut genom en algoritm som är inbyggd i webbplattformen och styrs av allmänhetens intresse. De projekt där privatpersoner går in och bidrar med mycket pengar får en större del av pengarna från kulturnämnden.

Utöver de extra pengarna arrangerar kultursekretariatet i Västra Götalandsregionen informationsträffar och workshops där man bjuder in kulturlivet för att berätta om hur man ska göra för att förbereda sina projekt så väl som möjligt för den nya stödmodellen.

- Det är viktigt att understryka att vårt beslut att testa mikrofinansiering inte handlar om att backa i den offentliga finansieringen av kultur, tvärtom. Västra Götalandsregionen ska fortsatt satsa så starkt vi bara förmår, gärna tillsammans med staten och våra kommuner, men kulturnämnden är övertygad om att ingen kulturskapare säger nej till ännu lite mer resurser för att förverkliga sina projekt, säger Alex Bergström.

För mer information om kulturnämndens test med mikrofinansiering, se www.youtube.com/user/vgrkultur Där finns en film som berättar mer. Läs också mer om den nya stödformen på www.vgregion.se/kultur

 



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF