Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-10-08 14:40


Landskap i fokus när VGR samarrangerar internationell mötesplats


9-11 oktober står Marstrand värd för Scandinavian Landscape Forum 2014, en internationell arena för möten och kunskap kring landskapet som perspektiv. Västra Götalandsregionen är en av arrangörerna och regionens politiker ser landskap som en nyckelfråga.

- Landskapsfrågor blir ibland att överskuggade eller otydliga i den politiska rapporteringen och det är mycket olyckligt. Landskapsfrågor handlar om oerhört centrala ämnen. Vem det är som bestämmer över hur vi bor, arbetar och lever. Kulturmiljö och kulturlandskap är vår vardagsvärld som vi alla kan påverka, säger Lars Nordström (FP), andre vice ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd och en av de politiker från VGR som deltar under landskapsdagarna på Marstrand.

The Scandinavian Landscape Forum är ett av flera landskapsforum som organiserats av CIVILSCAPE och nationella och regionala partners över hela Europa. Dessa landskapsforum syftar till att öka dialogen mellan civilsamhället och offentliga aktörer regionalt och nationellt. Konferensen fokuserar på samspelet mellan olika aktörer och intressenter, inklusive civilsamhället, samt lyfter fram exempel och landskapsperspektiv genom seminarier och exkursioner.

Konferensdagarna 9-11 oktober på Marstrand är ett samarbete mellan CIVILSCAPE, Riksantikvarieämbetet, Sveriges Hembygdsförbund, Västra Götalandsregionen och North Sea Food Association.

Förutom VGR:s tjänstemän och politiker samt sakkunniga från hela norden, kommer representanter från Europarådet, Länsstyrelsen och en rad statliga myndigheter. Förhoppningen är att de politiska samtal som förs vid sidan om seminarierna - över nations- och fackområdesgränserna -ska leda till ett intensifierat samarbete under den närmaste framtiden.

- Vi politiker och tjänstemän måste bli ännu bättre på att komma samman kring landskapsfrågorna om vi ska klara av att hantera många av de utmaningar som vi idag ser som akuta. Miljö-, demokrati-, turism- och tillväxtfrågor är alla beroende av ett landskapsperspektiv och där tror jag exempelvis att vår egen förvaltning Västarvet kan spela en nyckelroll, säger Lars Nordström och menar att vi i Norden har mycket att lära av våra vänner i övriga Europa.

Läs mer om Scandinavian Landscape Forum 2014 här.

Vid frågor om Västra Götalandsregionens engagemang i landskapsfrågor eller kring konferensen, kontakta: 
Tomas Olsson
Regionutvecklare på kultursekretariatet i Västra Götalandsregionen
E-post: tomas.olsson@vgregion.se
Telefon: 070-398 32 57



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF