Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-10-24 14:00


Litteratur och fria kulturlivet prioriteras i VGR:s nya kulturbudget


Nu är det klart hur Sveriges största regionala kulturbudget fördelas. Den generella ökningen är 1,8 procent och litteraturen, konsten samt det fria kulturlivet får extra tillskott. Det politiska läget gör dock att budgeten kan komma att revideras efter årsskiftet.

- Regionfullmäktige slog i juni fast att ramen för kulturbudgeten 2015 ökar med nära 26 miljoner, en uppräkning på 1,8 procent. Den nya detaljbudgeten följer i princip detta påslag, men litteraturen, det fria kulturlivet och ett par andra poster får extra tillskott, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Litteraturområdet har under en längre period varit föremål för särskild uppmärksamhet från kulturnämnden, då man ansett att det varit eftersatt. Den riktade satsningen på litteratur under 2015 uppgår till 2,8 miljoner kronor och inkluderar en essäfond och ett översättningsstöd, som utannonserades tidigare i höst.

Det fria kulturlivet får ett tillskott genom att potten för kulturella utvecklingsprojekt ökar med 1,8 miljoner kronor. Kulturnämnden har fått två uppdrag från regionfullmäktige som ingår som en central del i budgeten. Det första målet är att fortsatt söka former för vidgat deltagande i kulturlivet via interaktiva lösningar och sociala medier. Det andra målet är att göra en översyn och föreslå åtgärder för att stärka infrastrukturen för det fria kulturlivet.

- Västra Götalandsregionen har starka institutioner med lyskraft inte bara i Sverige utan även internationellt. Men det är inte bara dessa som kulturpolitiken ska ta hand om. Vi är angelägna om att Västra Götaland ska vara en plats där man kan och vill arbeta framgångsrikt som kulturskapare även utanför institutionerna. Det finns säkert mer vi kan göra för det fria kulturlivet och nu vill vi få en helhetsbild över var framtida satsningar bäst kan göras, säger Alex Bergström.

Bland övriga poster i kulturnämndens budget märks en satsning på konstområdet. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn får ett tillskott på drygt 700 000 kronor, en ökning av anslagen på nära åtta procent. Röda Sten Konsthall ökar hela 30 procent, från en miljon kronor årligen, till 1,3 miljoner. GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker ökar med tio, respektive 7 miljoner kronor årligen, enligt tidigare beslut i fullmäktige.

En kortlivad budget?

För kulturverksamheterna i Västra Götaland är budgeten välkommen information i verksamhetsplaneringen för 2015. Men trots att den beslutades under kulturnämndens möte idag, kan det bli ändringar. Den styrande minoriteten (S, MP och V) ersätts efter nyår av en ny konstellation bestående av M, FP, KD, C och MP.

Det innebär att hela regionens budget och därmed budgetramarna för kulturnämnden kan komma att ändras. Även ändringar i kulturnämndens detaljbudget kan bli aktuella.

-  Sannolikt kommer den nya majoriteten göra vissa korrigeringar under vintern. Men några radikala ingrepp som helt förändrar förutsättningarna för någon kulturaktör kan jag inte förutse i dagsläget, säger Lars Nordström (FP), kulturnämndens andre vice ordförande. Denna ståndpunkt underströks även genom en protkollsanteckning till budgetbeslutet.

Läs mer om kulturnämndens nya budget, och övriga ärenden som behandlades på kulturnämndens sammanträdde den 23 oktober på denna länk.

 



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF