Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-09-12 14:35


Mexikansk kultur tar plats i Västra Götaland


Lördag 24 september inleds drygt fyra månader med mexikanska kulturupplevelser i Västra Götaland. Mexikos stora konstnärspar Frida Kahlo och Diego Rivera, mat, musik, mexikanska högtider, dans och film inryms i programmet som är ett resultat av Västra Götalandsregionens mångåriga kulturutbyte med Mexiko.

Sedan 2003 har Västra Götalansregionen haft ett kulturutbyte med delstaterna Querétaro och Michoacán i Mexiko. Syftet med samarbetet är, att skaffa inspiration genom utländska influenser till Västra Götalands kulturliv, skapa möjlighet för kulturutövare i Västra Götaland att få möta mexikanska kollegor och att visa upp den västsvenska kulturen på internationella arenor. Nu vill kulturnämnden låta invånarna i Västra Götaland influeras och inspireras av mexikanska kulturupplevelser och har därför tagit initiativet till ”Mexikanska kulturveckor i Västra Götaland”, som pågår mellan 24 september 2011 – 20 januari 2012 på olika platser i länet.

Utställningen ”Frida Kahlo och Diego Riviera” – en del av programmet
Programmet omfattar bland annat Göteborgs konstmuseums stora höstutställning ”Frida Kahlo och Diego Rivera” som sker i samarbete med Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Men det blir också ”Halvökenkultur – mat och musik” för skolungdomar i Vara, utställningen ”Mexiko – poesi och politik” på Nordiska Akvarellmuseet, elektroakustiska konserter med två av Mexikos stora namn inom konstmusiken, filmerna ”Voy a explotar och Cochichi” och mycket annat. I samarbete med Mexikanska föreningen i Göteborg firas två stora högtider – nationaldagen (som har flyttats fram för att inrymmas i programmet) och Dia de los Muertos (De dödas dag).

Mexikansk-svenska konstnärsutbyten visas i Göteborg
En viktig del av Västra Götalandsregionen mexikosamarbetet är konstnärutbyten. I Aveny Gallerian, på Kungsportsavenyen visas verk av Emma Filipsson från Göteborg och Salvador Lopez Polo från Querétaro, som har skapats under deras respektive gästateljévistelser.

Kulturveckorna genomförs i samarbete med bland andra Nordiska Akvarellmuseet, Göteborgs konstmuseum, Mexikanska ambassaden i Stockholm, Mexikanska föreningen i Göteborg, Vadsbo Museum i Mariestad, Slöjd i Väst, Vara konserthus, Stena A Olssons stiftelse för forskning och kultur och Wallenstam.

Programmet, som även finns i en spansk version och information om alla aktiviteter finns på Västra Götalandsregionens webbplats www.vgregion.se/kultur/mexico  Evenemangen kommer att kunna följas via facebook.



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF