I år firar det framgångsrika samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och den mexikanska delstaten Querétaro 10 år. Samarbetet har betytt mycket i båda länderna och som en del av jublieumsfirandet besöks Västra Götaland av både en mexikansk delegation och en konstutställning i Tidaholm.
”The Shape of Happiness to Come” heter den svensk-mexikanska utställning som på fredag den 20 september öppnar på Tidaholms konsthall. Trots vad namnet antyder, är det en retrospektiv utställning med konstnärer som varit del av det nu tioåriga samarbete som vuxit och frodats mellan Västra Götalandsregionen och den mexikanska delstaten Querétaro.
Lagom till att konsthallen öppnar gästas också Västra Götaland av en delegation på fyra personer från Querétaro: Laura Gabriela Corvera Galván och Bernardo Sarvide Primo från Instituto Queretano de la Cultura y las Artes (IQCA), Margarita Ladrón de Guevara från El Diario de Querétaro samt Gabriel Hörner, Museo de la Cuidad.
Förutom att delta vid öppnandet av utställningen gör de besök på en rad platser i Västra Götaland. I Tidaholm besöker de Litografiska akademin och träffar representanter från kommunen, innan de får besöka Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.
Även GöteborgsOperan och föreställningen Billy Budd står på programmet för de långväga gästerna. Dessutom ett spännande samtal på Jonsereds herrgård idag där frågan om ”det goda livet” ska diskuteras av såväl de mexikanska gästerna och representanter för Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet.
Ett givande utbyte
Samarbetet mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Querétaro har under sina 10 år inneburit ett brett och kraftfullt utbyte. Över 300 kulturaktörer från de båda länderna har fått möjligheten att möta ny publik, arbeta i residensateljéer och få med sig nya influenser och kontakter.
Utöver de konkreta möjligheterna för de enskilda konstnärerna, dansarna och musikerna har tiotusentals medborgare i de båda länderna kunnat njuta av ett mycket stort antal utställningar, dansföreställningar, konserter etcetera.
I Sverige har vi på senare år sett frukterna av det mexikanska samarbetet bland annat genom medverkan från mexikanska grupper på festivaler som Kulturkalaset och Ornungafestivalen, mexikanskt tema för Göteborgs Filmfestival, mexikanska residenskonstnärer på Nordiska Akvarellmuseet och den välbesökta utställningen med verk av Frida Kahlo som visades 2011/2012 på Göteborgs Konstmuseum.
Men samarbetet har även kommit näringslivet till del, inte minst inom miljö- och energiområdet där bland annat Statens Provningsanstalt (SP) konsulterats för mexikansk räkning. Även matchmaking där svenska företag deltagit har arrangerats under åren.
Ambassaderna i både Mexiko och Sverige har under hela processen varit inblandade och på ett synnerligen värdefullt sätt bidragit till att stärka samarbetet.