Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2013-07-30 09:40


Mexiko & Västra Götaland firar 10 år av kulturell korsbefruktning


I år är det tio år sedan Västra Götalandsregionens kulturnämnd inledde ett samarbete och utbyte med den mexikanska delstaten Querétaro. Tioårsjubileet kommer att märkas på flera platser i Västra Götaland och inte minst vid årets Kulturkalas i Göteborg.

Genom åren har ett stort antal aktiviteter ägt rum i form av utställningar, dans- och musikföreställningar, filmfestivaler och mycket annat, bland annat den mycket välbesökta utställningen med verk av Frida Kahlo som arrangerades på Göteborgs Konstmuseum under 2011/2012. Drygt 150 kulturutövare, från vardera regionen, har under denna period fått möjlighet att uppleva och stimuleras av det långvariga samarbetet.

Tioårsjubileet kommer att märkas på flera platser i Västra Götaland, inte minst vid årets Kulturkalas i Göteborg. Två musikgrupper, helt olika i stil och repertoar, kommer att framträda vid flera tillfällen:

Cántiga Armónica är en klassisk barockensemble bestående av fem personer och är hemmahörande i samarbetsregionen Querétaro.

Trío Los Venaditos de la Sierra, som anses som en av Mexikos absolut främsta huapangogrupper, framträder tillsammans med två traditionellt klädda dansare.

Huapangon är urgammal mexikansk folkmusik och framförs oftast av en trio bestående av fiol och gitarrer och alltid med falsettsång.

Förutom att medverka vid årets Kulturkalas kommer grupperna även att framträda på olika platser i Västra Götaland. Cántiga Armónica medverkar exempelvis i Valle Barock som utgår från Varnhems klosterkyrka.

Senare under hösten kommer ett antal mexikanska konstnärer för att besöka och arbeta i Västra Götaland. Det kommer då det att arrangeras utställningar men även ett antal seminarier i samarbete med mexikanska ambassaden i Stockholm.

I månadsskiftet oktober/november är det dags för Västra Götalandsregionens kulturnämnd att skicka ett antal kulturutövare till Querétaro för att genomföra en Västsvensk Kulturvecka.



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF