Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2015-03-23 09:30


Nu ska den fria dansen stärkas - VGR satsar nya pengar


Dans är en unik konstform som spränger nations- och generationsgränser. Men förutsättningarna för professionell, fri dans i Västra Götaland behöver stärkas. Det anser kulturnämnden i Västra Götaland som därför satsar 500 000 kronor på den fria danskonsten.

Västra Götalandsregionen har gjort flera utredningar av dansområdet under de senaste åren. Det har då visat sig att det finns stora svårigheter och hinder för de aktörer som vill skapa professionell danskonst i Västra Götaland.

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, som stått för utredningarna, konstaterar att dansens infrastruktur är för svag, produktionsmiljöerna otillräckliga och att det är svårt för arrangörer att erbjuda längre speltillfällen.

Nämnden menar att det krävs en rejäl satsning och efterlyser därför en gemensam kraftsamling från stat, region och kommuner. För att gå från ord till handling har kulturnämnden i VGR nu beslutat skjuta till 500 000 kronor.

Pengarna är tänkta att skapa nätverk, dansplattformar, utbildning, fortbildning, internationella utbyten och särskilda satsningar på dans för barn och unga.

- Detta löser inte alla problem, men det är en start. Vår vision är att Västra Götaland ska vara den bästa platsen i Sverige för professionella, fria dansare att få inspiration, utvecklas, möta sin publik och hitta spännande samarbeten. Detta är ett första steg, säger Staffan Rydén, kulturchef i Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0703-41 05 65
Lars Nordström (FP), 1:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 070-920 68 39 Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 073-949 55 68 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF