Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-04-25 14:45


Ny filmutbildning och kompetenslyft för Västra Götalands folkhögskolor


Idag blev det klart att folkhögskolorna i Västra Götaland får 700 000 kronor för att starta en helt ny filmutbildning och ett digitalt kompetenslyft värt en miljon kronor. Detta efter att Västra Götalandsregionens kulturnämnd beslutat om att disponera ytterligare medel inom folkbildningssektorn.

- En del av Västra Götalandsregionens stöd till folkhögskolorna är volymbaserat och därför rörligt. Utfallet varierar från år till år och vi har nu sett att det blir pengar över. Kulturnämnden tycker då självklart att detta överskott ska gå till förstärkningar inom folkbildningsområdet, säger Alex Bergström (S), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Efter att överskottet uppmärksammats har frågan beretts av kultursekretariatet och kulturchef Staffan Rydén lade fram förslaget om en helt ny filmutbildning, vilket mottogs positivt av kulturnämnden som sammanträdde i Alingsås idag.

Bakgrunden till förslaget är att det saknas en eftergymnasial utbildning för filmarbete i regionen. Samtidigt ser filmbranschen ett stort behov av förberedande filmutbildningar, särskilt när det gäller manus-, producent- och klippområdet, men även animation.

- Till saken hör att infrastrukturen för film är väldigt bra här i Västra Götaland, med fina produktionsmiljöer och stor kompetens i Trollhättan men även Göteborg och en rad andra platser. Västra Götalandsregionen satsar redan idag över 100 miljoner på film årligen och ambitionen är att detta ska bli en spetsutbildning med starka kopplingar till branschen, säger Alex Bergström.

Det återstår att se hur lång filmutbildning kommer att bli och vid vilken skola den placeras. Arbetet med ett färdigt förslag, som bekostas med 700 000 kronor från kulturnämnden, ska vara färdigt under 2014.

Digitalt kompetenslyft för personalen
En miljon kronor av överskottet läggs också på ett kompetenslyft för folkhögskolornas personal. Kompetensförstärkningen utgår från kulturnämndens mål att utnyttja den nya tekniken och vidga deltagandet. Lärarlyftet ska genomföras av Västra Götalands Bildningsförbund och syftar till att motverka digitala klyftor och istället främja digital delaktighet.

För information om övriga ärenden som behandlades på kulturnämndens sammanträde den 25 april, se snabbprotokollet som inom kort återfinns som relaterat dokument till pressmeddelandet. länken här



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF