Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2013-09-18 15:40


Västra Götalandsregionens kulturbudget 2014 - Nya satsningar på läsfrämjande och kultur i vården


Sveriges största regionala kulturbudget fortsätter att växa med fokus både på riktade satsningar mot landsbygd och ökat stöd till GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker och Västarvet. Två stora nyheter är läsfrämjande insatser riktat mot regionens mindre kommuner och en satsning på kultur i vården.

- Att sätta samman en regional kulturbudget är en stor utmaning just för att den måste vara hela regionens. Den måste tillgodose de behov som finns hos Sveriges nationalorkester för symfonisk musik men också göra det möjligt att skapa och uppleva kultur i kommuner som Bengtsfors, Gullspång eller Essunga, många mil från Göteborg. Jag tycker att vi har lyckats nå en bra balans för 2014, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Ett helt nytt stöd för läsfrämjande insatser är en del i denna ambition. Kulturnämnden utlyser möjligheten för mindre kommuner i Västra Götaland (upp till 25 000 invånare) att söka upp till 25 000 kr per kommun för att genomföra läsfrämjande projekt, under förutsättning att kommunen skjuter till lika mycket pengar själv.

Kultur möter vård

Under rubriken ”riktade insatser” finns också två miljoner kronor till kultur i vården, vilket är en nyhet i 2014 års budget.

- För de pengar som regionpolitiken spenderar på kultur förväntar vi oss både vass och bred kultur. Men också kultur som kan och vill ta en roll i samhällsutvecklingen på områden bortanför scener eller vernissagehallar. Det är därför budgeten innehåller tydliga satsningar på kultur i vården, kultur som läkande kraft. Kan kulturen ge patienten en extra läkande kraft? Flera av varandra oberoende undersökningar har visat på positiva samband mellan deltagande i kulturella verksamheter och förbättrad hälsa, säger Alex Bergström.

Stora institutioner får stora höjningar

Västra Götalandsregionens egna kulturverksamheterna får effektiva uppräkningar på minst 2,2 procent i 2014 års budget och bland de som får extra höjningar märks GöteborgsOperan (ca 7 miljoner kronor) och Göteborgs Symfoniker (ca 5 miljoner kronor).

Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturarvsområdet, Västarvet har varit under utredning efter flera år av ekonomiska svårigheter och får nu en höjning på fem miljoner kronor för att säkra upp omfattningen och kvaliteten på främst den museala verksamheten. Även de regionägda folkhögskolorna får ett rejält tillskott, sex miljoner kronor, för att kompensera för införandet av en ny ersättningsmodell.

För kommentarer på kulturnämndens budget, se nämndens ordförande Alex Bergström (S) och oppositionens Lars Nordström (FP) i en kortare nyhetsfilm på kultursekretariatets youtube-kanal: www.youtube.com/user/vgrkultur

För övriga ärenden, bland annat beslut om tilldelning av frispelsstöd, se snabbprotokoll från kulturnämndens sammanträde som inom kort publiceras här.

Budgeten, som på kulturnämndens sammanträde antogs i sin sifferdel, hittar du som beslutsärende 4 i kulturnämndens handlingar här. Eventuella avvikelser från majoritetens förslag finner du också i snabbprotokollet.



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF