Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-11-26 16:30


Regionala kulturpolitiker tillbaka i skolbänkarna - ökar kunskapen genom dialog med gymnasieelever


Väl fungerande demokrati bygger på närhet mellan beslutsfattare och medborgarna. Därför åker Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 och 4 december till gymnasieskolor i Ulricehamn och på Hisingen för att möta ungdomars frågor och synpunkter.

- Barn och unga är vår viktigaste målgrupp, det slår vi fast i alla våra styrade dokument. Det känns helt naturligt för oss att vända oss direkt till den gruppen i vår medborgardialog i år. Vi vill höra vad de har för tankar och synpunkter kring kultur och kulturpolitik i regionen, säger kulturnämndens ordförande Alex Bergström (S).

 Traditionen med medborgardialog har sin grund i Västra Götalandsregionens riktlinjer att varje beställarnämnd minst en gång per år på lämpligt sätt ska bjuda in medborgarna till en dialog som rör nämndens verksamhetsområde.

- Politiker och förvaltningar får aldrig utsätta sig för risken att bli introverta och fastna i egna perspektiv och prioriteringar. Västra Götalandsregionens kulturnämnd tror jag generellt sett är bra på att vara öppna mot kulturaktörerna och samhället, men det finns alltid utrymme att bli ännu bättre, säger Alex Bergström (S).

Ökad kunskap

De elever som nämndpolitikerna får möta går i sista årskursen på Tingsholmsgymnaiset i Ulricehamn och Polhemsgymnasiet på Hisingen i Göteborg. Klasserna, en estetklass respektive en samhällsklass, har inför besöket fått förbereda sig genom att studera några av de dokument som är vägledande för regionens kulturpolitiker, såsom den nya kulturstrategin, den antagna kulturbudgeten för 2013, samt en skrift som kulturnämnden låtit ta fram för att belysa sitt arbete för vidgat deltagande i kulturlivet.

- Det känns väldigt roligt att regionens kulturpolitiker väljer att besöka Ulricehamn och oss på Tingsholmsgymnasiet! Det blir ett lite annorlunda, men mycket välkommet, inslag i undervisningen. Jag tror att det kommer ge både våra fantastiska elever på Estetprogrammet och politikerna en hel del nya insikter, säger Jonas Andersson, rektor på Tingsholmsgymnaiset i Ulricehamn.

En digital dimension

För att öppna upp sina dialogträffar för allmänheten har kulturnämnden i Västra Götalandsregionen bestämt att man ska streama ut dialogträffarna via sin Bambuser-kanal (http://www.bambuser.com/channel/vgrkultur). På så sätt kan alla som är intresserade ta del av mötet och även rikta egna frågor till kulturpolitikerna via streamingkanalens chatrum. Efter avslutade dialogmöten välkomnar också de kulturpolitiker som deltagit fortsatt diskussion på Twitter, under haschtaggen #vgrkultur.

- Att vi väljer att besöka de här två klasserna i år innebär inte att vi stänger ute andra. Alla som vill kan vara med via vår livestream och har man inte möjlighet att titta på dagtid kommer sändningarna att ligga sparade på vår Bambuser-sida. Jag rekommenderar alla som har tankar och åsikter om vårt uppdrag att stärka kulturen i Västra Götaland att ta den här chansen att påverka, säger Alex Bergström.

Kortinfo - Västra Götalandsregionens kulturnämnd i dialog

När? 3/12, kl. 14.00-ca 15.30 & 4/12, kl. 10.00-12.00
Var? Tingsholmsgymnaiset i Ulricehamn (3/12) och Polhemsgymnaiset i Göteborg (4/12)
Hur kan jag vara med? Mötena streamas live på kulturnämndens Bambuser-kanal: www.bambuser.com/channel/vgrkultur Titta live eller i efterhand. Du kan ställa frågor direkt i kanalens chatrum, eller via Twitter. Använd haschtaggen #vgrkultur och fortsätt gärna ställa frågor även under veckan som följer efter mötet. Kulturpolitikerna kommer att svara!



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF