Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2013-03-22 15:40


Rejält regionstöd till nätplattform för unga filmare


En kraftfull satsning på unga filmskapare stod i fokus när Västra Götalandsregionens kulturnämnd idag sammanträdde i Mariestad. 700 000 kronor går till nätplattformen Filmcloud som lanseras i april.

Vägledning för unga filmare genom att paketera och synliggöra möjligheterna till stöd och utveckling i Västra Götaland. Så kan man beskriva Filmcloud, ett helt nytt initiativ från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Kultur i Väst.

- Film har varit ett styrkeområde för Västra Götalandsregionen länge men för att få en fortsatt återväxt av unga lovande filmare måste regionen också satsa nytt. Det finns stora möjligheter som ung filmskapare i regionen idag, men det gäller att de möjligheterna blir kända och framförallt utnyttjade, säger Alex Bergström (S), kulturnämndsordförande i Västra Götalandsregionen.

En behovsanalys som Västra Götalandsregionens kultursekretariat gjort tillsammans med filmkonsulenterna på Kultur i Väst visar att det som unga filmare idag behöver är hjälp med teknik och redigering, men också mentorskap och vägledning.

Idag finns det ett tiotal organisationer som har stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd för att utveckla filmområdet, allt från Film i Väst och Kultur ungdom till mindre aktörer som Gothenburg Film Studios och Bergsjöns medieverkstad.

Genom Filmcloud kommer alla insatser att synas i samma fönster. Till webbsidan knyts även en koordinatorstjänst som tillsätts i april och arbetar på Kultur i Väst. Under paraplynamnet Filmcloud kommer även andra insatser att synas, exempelvis ABF:s alla insatser på filmområdet.

- Filmcloud är ett sätt att samla all vår filmverksamhet, vilket förhoppningsvis bidrar till att unga filmare lättare hittar en ingång till att syssla med film, säger Alex Bergström. Unga människor har bråttom, och oavsett om de behöver en praktikplats, hyra filmteknik eller få råd och stöd så skall de hitta det genom Filmcloud.

Filmcloud lanseras i samband med Framefestivalen på Gothenburg Film Studios den 20-21 april. Det beslutade stödet på 700 000 kronor finansierar verksamheten under 2013.

Årets första Frispelspengar

Västra Götalandsregionens kulturnämnd beslutade även om fördelningen av det så kallade Frispelsstödet, pengar riktade mot särskilt nytänkande kulturprojekt. Sammanlagt 600 000 kronor gick till nio olika projekt, sju från Göteborg och två från Sjuhärad.

Bland de nio projekten märks bland annat poetry slam, möjlighet för barn mellan 1-5 år att arbeta med rörlig bild på bibliotek och en somalisk kulturmässa som ska arrangeras i Göteborg 7-9 juni 2013 med författare, sångare, komiker och musiker från hela världen.

Projekten som beviljas frispelsstöd är:
Friad (projektägare: Frida Blom) -  50 000 kr
Bilden av Sverige (Institute for contemporary Ideas and Art) - 120 000 kr
Röstrum (Ingrid Hedin Wahlberg) - 135 000 kr
Kameran på biblioteket (Praya Film) - 50 000 kr
Somalisk kulturmässa (Puntland Community org) - 40 000 kr
Virklig pedagogisk konst (Sandra Magnusson) - 50 000 kr
Slöjdläger 2013 (Sara Degerfält) - 30 000 kr
Att mötas (Sporres spontana arena) - 85 000 kr
Vita Rosen (Vita Rosen) - 40 000 kr

För information om övriga ärenden och beslut från kulturnämnden, se snabbprotokoll på länken: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vgrkultur/document/list



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF