Pressmeddelande
Från Koncernavdelning kultur
2015-06-09 13:00


Ruben Östlund och Erik Hemmendorff får Västra Götalandsregionens kulturpris 2015


Filmskaparna Ruben Östlund och Erik Hemmendorff tilldelas Västra Götalandsregionens kulturpris 2015. Prisutdelningen sker i samband med regionfullmäktiges sammanträde idag, 9 juni i Vänersborg.

– Filmen är en konstform som förutsätter ett gott lagarbete. Vi har lyckats utveckla en fantastisk miljö för filmarbete i Västra Götaland, och då är vi extra stolta över att lyfta fram Erik Hemmendorff och Ruben Östlund som tillsammans står bakom något av det mest spännande som produceras i Sverige idag, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Motiveringen till kulturpriset 2015

Juryn på filmfestivalen i Cannes har redan konstaterat det: att filmerna från Plattform produktion i Göteborg kastar un certain regard, en särskild blick på det vi kallar vardag. På mikrosekunderna då det vanliga övergår i absurditet och omöjlig återvändsgränd. Producenten Erik Hemmendorff och regissören Ruben Östlund mejslar fram historierna i produktivt samarbete – ett lagarbete som gör dem till de mest egensinniga aktörerna i svensk film och som man nog bör skylla på om svenska folket efter den senaste filmen helt slutar att använda eltandborstar!

Erik Hemmendorff är född 1972 i Stockholm och är utbildad vid Högskolan för film och fotografi i Göteborg. 2002 startade han Plattform produktion tillsammans med Ruben Östlund. Erik Hemmendorff har gjort ett antal kortfilmer och producerat en rad filmer, bland annat De ofrivilliga, Play och Turist (där Östlund regisserat) samt filmen Pangpangbröder.

Ruben Östlund är född 1974 på Styrsö, filmregissör (och numera professor i film på Akademin Valand) bosatt i Göteborg. Fick sitt genombrott med Gitarrmongot (2004). Det stora erkännandet kom med De ofrivilliga (2008) som visades i Cannes i sektionen Un certain regard. Även nästa film Play visades i Cannes, och fick en guldbagge. Senaste filmen Turist, som var det svenska bidraget till Oscarsgalan 2015, fick hela sex baggar och pris i Cannes. Östlund har också fått en guldbjörn i Berlin för bästa kortfilm, ”Händelser vid bank”.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delas ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 9 juni och överlämnas av ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Conny Brännberg (KD).

Officiella pressbilder från prisutdelningen, för fri användning i artiklar om kulturpriset, finns under eftermiddagen på: http://www.mynewsdesk.com/se/vgrkultur/

Om du vill ta del av prisutdelningen, se den live från regionfullmäktiges möte på länken nedanför. Prisutdelningen börjar klockan 13.00.
Länk: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Pressrummet/Webb-tv/

Tidigare vinnare av Västra Götalandsregionens kulturpris

  • 2014: Carolina Falkholt, konstnär, Dals Långed
  • 2013: Håkan Hellström, musiker, Göteborg
  • 2012: Henric Holmberg, skådespelare, Göteborg
  • 2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
  • 2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
  • 2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
  • 2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
  • 2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
  • 2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
  • 2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival
  • 2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile

För kommentarer från Västra Götalandsregionens kulturpolitiker

Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 0703-41 05 65

Lars Nordström (FP), 1:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 070-920 68 39

Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 073-949 55 68



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF