Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-03-22 14:25


SAAB-museet återinvigs av kulturnämndens ordförande – drivs vidare med regionstöd


På lördag, den 24/3, öppnas åter dörrarna till SAAB-museet på Innovatumområdet i Trollhättan. Alex Bergström (s), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, är en av representanterna som deltar i invigningsceremonin kl. 13:00.

– Återinvigningen uppmärksammar och firar att samlingen undgick att splittras i samband med SAAB:s konkursansökan och markerar starten för ett museum i delvis ny regi, berättar Alex Bergström (s), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Bakom räddningen av samlingen står ett partnerskap som utgörs av Trollhättans stad i samverkan med försvars- och säkerhetskoncernen Saab AB och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Totalt betalade partnerskapet 28 miljoner kronor för samlingen.

Västra Götalandsregionen bidrar till SAAB-museets fortsatta verksamhet genom ett driftsstöd för 2012. Stödet uppgår till 1,5 miljoner kronor, där kulturnämnden och regionutvecklingsnämnden står för halva summan var.

– Kulturnämnden tycker att det industriella och designmässiga kulturarvet som SAAB bidragit till är viktigt, både för Trollhättan och för regionen. Det är viktigt att samlingen får fortsätta att vara tillgänglig för allmänheten och det är därför vi har valt att gå in och hjälpa på det sätt vi kan, säger Alex Bergström.

Efter återinvigningen kommer museet hålla öppet dagtid mellan tisdag-söndag och SAAB:s veteranförening kommer att få en större roll i museets drift och bemanning.

Museets öppettider under invigningsdagen är kl. 11:00-16:00.

För mer information, besök: http://www.innovatum.se/pages/default.asp?SectionID=2335&ArticleID=10515&ArticleGroup_nyheter=



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 2444
Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF