Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-05-28 14:00


Sju politiker om regional kulturpolitik - filmer från VGR lyfter kulturfrågorna inför valet


Västra Götalandsregionen är den största finansiären av kultur på regional nivå i Sverige. Men att regionen förvaltar några av landets främsta kulturaktörer genom en politiskt styrd organisation är inte känt för alla. Filmer där du lär känna Västra Götalandsregionens kulturnämnd ska därför sätta fokus på kulturen inför regionvalet i höst.

- Vi har valt att ta det här initiativet för att vi vet att inte alla känner till hur omfattande Västra Götalandsregionens stöd till kultur är. Vi ser i undersökningar att våra regionpolitiker och deras uppdrag inte är så välbekanta som vi kanske skulle vilja. Inte för att vi själva önskar oss något kändisskap utan för att vi tycker att det är viktigt att väljarna vet att Västra Götalandsregionen också är en tung aktör inom kulturområdet. För att kunna göra ett informerat val kan det även vara bra att veta lite mer om hur vi politiker tänker, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Att det är Västra Götalandsregionen som till stora delar finansierar och äger verksamheter som GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Film i Väst, Regionteater Väst, Kultur i Väst, Västarvet och en rad folkhögskolor, känner inte alla till. När Västra Götalandsregionens politiker syns i olika sammanhang är det oftast andra frågor som som står i fokus.

- Västra Götalandsregionen är en stor aktör inom hälso- och sjukvård och investerar tungt i vägar och kollektivtrafik. Det är naturligt att de frågorna dominerar. Men det finns också mycket annat. Att vi fördelar drygt 1,3 miljarder kronor per år till kulturverksamhet i hela Västra Götaland medför ett stort ansvar. Både för att göra det på ett förnuftigt sätt, men också att upplysa invånarna om att deras röster kan påverka vilka beslut som fattas om kulturverksamhet som ofta har en viktig plats i deras liv, säger Alex Bergström.

Filmerna, som heter ”5 minuter kulturpolitik”, har producerats av Västra Götalandsregionens kultursekretariat för distribution via nätet. På Youtube-kanalen ”VGRkultur” (www.youtube.com/user/vgrkultur) kan du se filmerna.

Varje onsdag i sju veckor framöver släpps en ny film tills alla de sju partier som är representerade i kulturnämnden har fått synas. Därefter kan naturligtvis alla filmerna ses och delas fram till valet. Turordningen som filmerna släpps i har avgjorts med lottens hjälp och först ut är miljöpartiets Anna Sibinska.

- Politiker tillfrågas oftast i de sakfrågor som är aktuella för stunden men här intervjuas regionens kulturpolitiker på platser som är viktiga för dem personligen och de berättar om vad som är deras kulturpolitiska hjärtefrågor. Jag tror det är intressant att höra både för den som är politiskt- och kulturellt nyfiken, säger Staffan Rydén, kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Se filmerna om Västra Götalandsregionens kulturnämnd här.



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF