Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-09-18 13:30


Skådespelaren Henric Holmberg tilldelas Västra Götalandsregionens kulturpris


”En stor teaterman av i går, i dag och i morgon”, så inleds motiveringen till årets kulturpris som Västra Götalandsregionen tilldelar skådespelaren, manusförfattaren, lyrikern och föreläsaren Henric Holmberg.

Med oförglömliga roller i filmer som ”Sven Klangs Kvintett” och ”Bröderna Mozart” och ett otal svårslagna tolkningar på teaterscenerna har Henric Holmberg blivit en inflytelserik skådespelare med trogen och hängiven publik. Hans gärning har varit synnerligen viktig i Västra Götaland, men han har lika ofta verkat på en nationell arena. Motiveringen fortsätter:

”han är ängeln som är jordnära, han är den krigstokige Hitler, han är den tonsäkra basen bakom kontrabasen, han är den som förmår skrika att Jelinek är erbarmlig samtidigt som han med resten av sina sinnen förgyller hennes ord tills vi hör hur stor hon är. En ordvirtuos och folkbildare på och utanför scenen, som med auktoritet och finess fortbildar oss om teaterkonsten och föreställningen om föreställningen.”

Henric Holmberg är född 1946 i Växjö. Som aktör är han självlärd och skolad i det radikala 60-talets fria teatergrupper, där det individuella konstnärskapet kan sägas underordnas kollektivets rörelse.

Ur detta har Henric Holmberg utvecklat en unik gestaltningsförmåga och spelstil; sparsmakade rörelser, precist och oerhört effektivt och känsloladdat; alltid med en total närvaro och förståelse inför sina rollkaraktärer.

Det publika genombrottet kom 1974 med den numera legendariska svenska filmen av och med teaterkollektivet Oktober, "Sven Klangs Kvintett", där Henric Holmberg tolkade sin roll på ett lågmält, men inte desto mindre genialt sätt, samt även var en av två manusförfattare till filmen.

Därefter har Henric Holmbergs skådespelerikonst fortsatt lysa med bländande kraft och en absolut självklarhet både från scener, filmdukar och tv-apparater; inte minst i Göteborg, där han under ett flertal år varit verksam på Göteborgs Stadsteater.

Han är dessutom en mycket uppskattad föreläsare kring skådespeleri och teater och är upphovsman till såväl böcker som radioprogram i ämnet.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 18 september och överlämnades av ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Alex Bergström (S).

För pressbilder på pristagaren, se kulturnämndens pressrum på Mynewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vgrkultur

Tidigare kulturpristagare:
2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival 
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF