Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-12-14 16:05


Eldfester, utopier och Sveriges största folkrörelse med och delar på projektmiljoner från Västra Götalandsregionen


Ekonomiskt stöd till utvecklingsprojekt stod i centrum när Västra Götalandsregionens kulturnämnd sammanträdde för sista gången i år. Tio miljoner kronor fördelades med tungt fokus på tillgänglighet, vidgat deltagande samt barn och unga. 

- Våra medel till utvecklingsprojekt är ett av våra viktigaste instrument för att stärka det fria kulturlivet i regionen och i år fördelar vi över 15 miljoner kronor. Det finns en enorm kreativitet och kraft ute bland våra fria aktörer som det gäller att fånga upp och förvalta på bästa sätt, säger Alex Bergström (S), ordförande i kulturnämnden.

Sammanlagt 125 ansökningar inkom till detta andra fördelningstillfälle för 2012. Av dessa vann 63 projekt nämndens bifall och totalt fördelades nära 10 miljoner kronor. Tydliga prioriteringar från nämndens sida var denna gång tillgänglighet, vidgat deltagande i kulturlivet samt barn och unga, en grupp som alltid är starkt prioriterad av kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Den regionala fördelningen av beviljade projekt ser ut på följande sätt:
22 projekt berör Fyrbodal
37 projekt berör Göteborgsregionen
13 projekt berör Sjuhärad
13 projekt berör Skaraborg

Inkluderande kulturprojekt

Bland projekten märks Eldfestkommittéen i Göteborg som får 250 000 kronor för att genomföra firande av det iranska nyåret på ett femtontal platser i Göteborg. Traditionen med eldfester berör omkring 25 000 invånare i Västra Götalandsregionen, men har blivit en välkommen och populär fest även för de som inte har rötter i mellanöstern. Kurdiska föreningsrådet KFR fick också stöd på samma tema, 50 000 går till en kurdisk Newroz-mångkulturfestival i Göteborg.

- Ingen kan idag ha undgått att märka att det finns obehagliga tendenser i Sverige. Krafter och politiskt valda uttrycker sig kritiskt till ett mångkulturellt samhälle och vill begränsa uttryck som man uppfattar som osvenska. Det märktes inte minst när vår nya kulturplan skulle antas i regionfullmäktige. Därför är det oerhört viktigt att vi som har en annan syn på vad samhället och kulturen ska vara, tar stark ställning och visar öppenhet, nyfiken och välkomnande när det kommer till spännande och viktiga influenser från olika håll. Vår kultur, region och politik ska vara öppen för alla och tillgänglig för alla, understryker Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Även HBTQ-Festivalen, numera kallad West Pride, tilldelas 600 000 kronor för att genomföra sin festival i Göteborg men också stärka samarbetet med andra kommuner i Västra Götaland.

Föreningen Utopia ska för de 200 000 kr som beviljades av kulturnämnden, arbeta på bred front för att öka funktionsnedsattas möjlighet att uttrycka sig konstnärligt, enskilt eller i sammanhang med andra runt om i regionen.

Körsång, Sveriges största kulturella folkrörelse, var temat i flera beviljade projekt, bland annat en Kör- och Visfestival i Sjötorp (161 000 kr) och UngiKör Västkusten som ska involvera barn och ungdomskörer i en föreställning med nykomponerad körmusik.

För barn och unga satsas det på dans genom 100 000 kr till Embla dans & teater. Det nordiska nätverket för dans för barn och unga gör ett viktigt arbete för att förmera och utveckla utbudet av dans för barn och unga, menar kulturnämnden. För fullständig förteckning över beviljade utvecklingsprojekt, se länken nedan:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vgrkultur/document/view/beviljade-utvecklingsprojekt-14-dec-2012-23857

 

Fem nya frispel

Kulturnämnden i Västra Götaland fördelade dessutom 600 000 kronor i Frispelsstöd och även här gick en slant till körverksamhet. Göteborgs kammarkör fick 75 000 kronor för aktiviteter som uppmärksammar 50-årsjubileet av samarbete med körledaren Gunnar Eriksson.

Övriga beviljade ansökningar kom från Hidden interaction, NotQuite, Pompadour och SKOGEN. De sistnämnda ska för 150 000 kronor utveckla tvärkonstnärliga processer knutna till TV-mediet och ett David Bowie-museum.

Fortsatt stöd för filmen

Sedan 2010 har Västra Götalandsregionen utmärkt sig genom sin helhjärtade satsning på att stödja regionens biografer i deras digitaliseringsprocess. Denna satsning fortsätter nu genom beslut om stöd till Göteborg International Film Festival (150 000 kr), Tollereds biograf i Lerum (120 000 kr), Bohuslänsmuseum i Uddevalla (100 000 kr) samt Sagabiografen i Åmål (70 000 kr).

Samarbetet mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborg International Film Festival förstärks dessutom genom att nämnden beslutat att ge festivalen ett så kallat långsiktigt uppdrag.

Det tidigare stödet till festivalen, genom Kulturstrategiskt uppdrag, fick sökas pånytt var tredje år och uppgick till 1 250 000 kr årligen. Festivalen fick även ett biografstöd på 400 000 kr per år. Det nya uppdraget ger ett ekonomiskt stöd på 1 650 000 kr och markerar kulturnämndens vilja att långsiktigt engagera sig och stödja Göteborg International Film Festival, som från och med i år når en större regional räckvidd genom sändning av exempelvis premiärfilmen till ett flertal digitaliserade biografer utanför Göteborgsregionen.

För ett snabbprotokoll från kulturnämndens sammanträde, klicka på länken nedan:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vgrkultur/document/view/snabbprotokoll-121214-23863



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF