Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-03-09 16:35


Ungas rätt till delaktighet i fokus när kontakter knöts i North East England


Det hade knutits många kontakter och flera nya samarbetsområden hade identifierats när den 40 personer starka delegationen från Västra Götaland lämnade Newcastle och North East England i slutet på förra veckan.  

– Det finns många likheter men också många spännande skillnader och detta har förutsättning att utvecklas till något riktigt bra för alla parter, menade Annelie Stark, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd vars sekretariat samordnade resan.

Sedan flera år tillbaka har ett antal kulturorganisationer, med koppling till Västra Götalandsregionen, samarbetat med systerorganisationer i området North East England. För att stärka dessa samarbeten samt att hitta nya utvecklingsområden hade Västra Götalandsregionens kulturnämnd tillsammans med Göteborgs universitet bjudits in bjudits in, för att under två dagar delta i ett arrangemang med syfte att vitalisera och utveckla samarbetet med North East England. Med på resan och i arrangemangen var också bland annat representanter från KulturUngdom, Regionteater Väst, Västarvet, Kultur i Väst, TILLT, Kultur & Näringsliv och Konstnärernas Kollektivverkstad.

– Glädjande var att så många ungdomar deltog i arrangemanget och de tycks ha funnit varandra på ett fantastiskt sätt, summerar Annelie Stark.

Ungdomarna själva var mer än nöjda med både upplevelsen och samarbetet under de två dagarna.

– Det var givande och inspirerande för att just ungas rätt till delaktighet och kreativitet fick stort utrymme. Unga aktörer från Västra Götaland fick möjlighet att samverka med ungdomar från North East England i ett stimulerade möte över landsgränserna. Det gav verkligen mersmak och vi ser fram emot ett spännande och långsiktigt samarbete, säger Staffan Lund, som är internationell samordnare hos KulturUngdom.

Parallellt med seminarie- och workshopsprogrammet presenterade Göteborgskonstnärinnan Dana Sederowsky dels ett ”artist talk” och dels bitar ur videoverken Dana Aid och Hasselblad Announcement på det välrenommerade kulturcentret The Baltic.



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig


Läs meddelandet som PDF