Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-12-08 10:05


Unikt kulturavtal tecknat mellan VGR och Litauen


Västra Götalandsregionens kulturnämnd har upprättat ett samarbetsavtal på kulturområdet. Avtalet är tecknat mellan VGR och Region Vilnius. Målet är att parterna ska stärkas genom en kulturell dialog som involverar både institutioner och det fria kulturlivet.

Överenskommelsen undertecknades i förra veckan på den svenska ambassaden i Vilnius. Namnteckningarna från Lars Nordström (FP), andre vice ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, och Dorota Levko, ordförande i Vilnius Regional Development Council, var historiska. Ingen tidigare överenskommelse eller bilateral avtalsskrivning mellan Sverige och Litauen har skett på regional nivå.

Avtalet är resultatet av en tidigare studieresa då en delegation från Västra Götalandsregionen under hösten besökt Vilnius och de omgivande kommunerna för att undersöka eventuella kulturområden som skulle kunna främjas genom utbyte över nationsgränserna.

- När vi har mötts har vi kunnat konstatera att vi har mycket gemensamt. Därför omfattar det här avtalet, som sträcker sig mellan 2015-2017, en lång rad områden där vi ser att både våra stora institutioner men också fria kulturaktörer och representanter för civilsamhället kan agera, säger Staffan Rydén, kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Några av de områden som regionerna har förbundit sig att försöka utveckla gemensamt är:
• Konsthantverk
• Barockkultur
• Historiska besöksmål
• Scenkonstutbyten
• Kulturarv
• Teater – särskilt riktat mot barn och unga
• Ungdomars deltagande i kultur och idrott

Nästa steg i samarbetet sker i maj 2015, då en delegation från Litauen besöker Västra Götaland.

- Nu har båda parter tid att tänka till, prioritera och mobilisera sina kulturaktörer så att nästa möte inte bara inkluderar tjänstemän och politiker, utan också en matchmaking där första stegen mot verkliga kultursamarbeten tas, säger Staffan Rydén.

Det svenska näringslivet är den största investeraren i Litauen idag och kulturchef Staffan Rydén understryker att VGR ser goda möjligheter för västsvenska företag att vara delaktiga i utbytet med Vilnius.

Samarbetet med Litauen är ett led i Västra Götalandsregionens kulturnämnds förnyade strategi för internationellt utbyte. För att läsa mer om VGR:s internationella utbyten på kulturområdet, se www.vgregion.se/kultur



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF