Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-12-03 17:00


​VGR beviljar 10 miljoner till kulturprojekt – för ett kulturliv som angår fler


Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen ger två gånger om året stöd till olika utvecklingsprojekt. Idag blev det klart vilka som får dela på höstens 10 miljoner kronor och kulturnämnden visade tydligt att satsningen på ett brett kulturliv som angår fler fortsätter.

I år har ansökningarna om utvecklingsprojektstöd minskat något från förra årets 140 ansökningar till att i år ligga på 114. Detta beror framförallt på att ansökningarna från Göteborgs stad har minskat. En glädjande trend är att ansökningarna från Fyrbodal och Skaraborg däremot ökat under de senaste åren.

Det finns många nya spännande projekt som nämnden satsar på i år så som Future Food Lab West. De hittar på nya sätt att presentera och utveckla mat i utställningar, workshops och seminarier. Spännande satsning är en produktion i Mariestad som konstnärerna Bror Kronstrand och Carolina ”Frauke” Lundblad står bakom. De kallar projektet för ”Nagame”.

Dessutom ges flera stöd till festivaler. Hela 17 festivaler har i år fått stöd och dessa äger rum i elva olika kommuner runt om i Västra Götaland. Några exempel är; Ornungastämman i Vårgårda, Aurora Chamber Music i Vänersborg och Trollhättan samt performancefestivalen Live Action som äger rum i fyra olika kommuner i Västra Götaland. Den största festivalen som kontinuerligt fått stöd från kulturnämnden är West Pride som anordnar HBTQ-festivaler på flera olika platser i regionen.

Det vidgade deltagandet i kulturlivet prioriteras som förut av kulturnämnden och detta syns också i beviljade stöd denna höst. Bland dessa projekt finns exempelvis Författarcentrum Väst som får stöd till ett projekt som kallas för ”Romska berättelser”. Projektet bygger på material från intervjuer som romer har gjort med sina släktingar.

- Kulturnämndens stöd till det fria kulturlivet är oerhört viktigt för ett vidgat deltagande och för att gynna nyskapandet i hela Västra Götaland. Nästa år kommer nämnden att ha ännu större resurser till förfogande genom beslut i Regionfullmäktige i november, säger Staffan Rydén kulturchef.

Genom att ge stöd till projekt för och av ungdomar når kulturnämnden en viktig målgrupp. Med kulturens hjälp lyfts till exempel unga människor med psykiska funktionshinder eller problem fram genom projektet ”Mosaikfabriken”. Projektet riktar sig också till unga i Göteborgs förorter. Med hjälp av professionella konstnärer och i samarbeten med bostadsbolag och ideella organisationer lyfts den offentliga gestaltningen i förorterna fram.

Klicka här för hela listan  för de beviljade utvecklingsstöden.

På hemsidan Kreaktor kan du få en tydlig överblick över statistik kring de olika stöden:
http://kreaktor.vgregion.se/


Vill du veta mer om:

Hur du kan söka stöd?
http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen...

Kulturnämndens beslut i övriga ärenden från sammanträdet 3 december 2014?
http://www.mynewsdesk.com/se/vgrkultur/documents



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF