Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-02-02 13:27


Västra Götalands kulturliv tar plats i Bangalore


Nästa vecka tar filmare, dansare, ”storytellers” från Västra Götaland plats i Bangalore, en av Indiens största städer. Arrangemanget är en del av Västra Götalandsregionens samarbete med den indiska delstaten Karnataka och inkluderar bland annat en stor delegation från Göteborgs universitet och beslutsfattare från regionen.

Sedan Västra Götalandsregionen och Karnataka skrev på ett treårigt samarbetsavtal 2009 har kulturaktörer rest fram och tillbaka mellan regionerna och många fruktbara samarbeten har uppstått. Filmhögskolan vid Göteborgs universitet har startat ett samarbete med en filmskola i Bangalore och Nätverkstan Kultur i Väst kommer att starta en systerorganisation i staden senare i vår. Nu vill regionerna fördjupa samarbetet ännu mer och därför manifesteras det i en kulturvecka med kulturaktörer, politiker och tjänstemän från Västra Götaland och Karnataka.

- Det är glädjande att kulturnämndens samarbete med Indien har utvecklats brett mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och många fria kulturaktörer. Kulturnämnden kommer att fortsätta att arbeta med att utveckla breda samarbeten för internationaliseringen på kulturområdet, säger Annelie Stark, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

- Det är väldigt angeläget att vi förbereder våra studenter för en alltmer internationaliserad värld. I vårt samarbete får studenterna både i Bangalore och Göteborg nya impulser och kunskaper om varandra utifrån kultur, religion, klass och genus. Ytterst är detta en fantastisk möjlighet att få syn på sig själv som filmskapare i en alltmer komplex värld, säger Gunilla Burstedt, högskolerektor på Filmhögskolan.

Västra Götalandsveckan inleds lördag 5 februari med en konferens om social design och smarta textilier som arrangeras i samarbete mellan Textilhögskolan i Borås, Högskolan för Design och Konsthantverk och Chalmers i Göteborg och Srishti School of Design and Technology i Bangalore. Samma kväll gör dansgruppen Iraqi bodies en föreställning på Attakkalari Dance and Theatre Festival. Veckan som följer innehåller fler publika arrangemang. Bland annat gör Filmhögskolan en festival med svensk kort- och dokumentärfilm på Suchitra School of Film and Dramatic Arts och elever från Sandeklevsskolan en berättarföreställning på House of Stories. Det blir också möten och seminarier om det svensk-indiska kultursamarbetet med politiker, beslutsfattare och kulturaktörer från de båda regionerna.

Programmet för Västra Götalandsveckan som pdf    

Mer information om Västra Götalandsregionens samarbete med Indien på kulturområdet.



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89 Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF