Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2012-11-22 10:40


Västra Götalandsregionen och Göteborgs Symfoniker bjuder på julkonsert - festligt startskott för digitalt satsande kulturstrategi


Den 7 december bjuder Västra Götalandsregionen sina medborgare på gratis digital utsändning av Göteborgs Symfonikers julkonsert på 12 orter. Denna premiärsändning är ett led i en regional kultursatsning på digitalisering. Som extra julklapp bjuder kulturnämnden på sin nytryckta kulturstrategi, med tung fokus på digitalisering.

- Den digitala julkonserten från Symfonikerna i Göteborg, till hela regionen, visar vad den nya tekniken kan göra för att sprida kulturen! Regionpolitiken har tagit ett stort ansvar i allt från att stödja att biografer runt om länet ska få investeringsstöd för sin digitalisering, till att uppmuntra och stödja nationalorkestern att även sända digitalt, säger Alex Bergström (S), ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

En av anledningarna till att kulturnämnden beslutat bjuda medborgarna på en kostnadsfri utsändning i biografmiljö är att man nyligen valt att bevilja ett särskilt stöd på drygt två miljoner kronor för digitalisering av GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker. Symfonikerna kan med den digitalt utsända konserten, den absolut första från nationalorkestern, visa att man är redo att ta plats på den nya, digitala arenan. GöteborgsOperan, som också omfattas av kulturnämndens satsning, väntas följa deras exempel under första halvan av 2013.

Nya strategin fokuserar digitalt

Även i den nya kulturstrategi som Västra Götalandsregionen tidigare i år antog, utpekas ny teknik, inte minst digitalisering, som ett av de högst prioriterade områdena för kulturpolitiken att främja. Alla besökare som besöker biograferna den 7 december, kommer att få ett exemplar av den nya kulturstrategin ”En mötesplats i världen” som precis formgivits och tryckts för första gången.

- Kulturnämnden vill ta tillfället i akt och dela ut ett dokument som kommer att vara synnerligen betydelsefullt för kulturpolitiken de närmaste 10 åren. Strategin är högaktuell och förutom att understryka möjligheterna i ny teknik ger den en bra bild av hur vi tror att kulturen behöver utvecklas för att få en stark roll i samhället. Dessutom kan jag avslöja att den utseendemässigt huvudsakligen är röd, vilket ju lägligt nog passar in i konsertens jultema, säger Alex Bergström, ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Populär jultradition genom ny teknik

Juljubel har sedan flera år varit ett återkommande inslag i Göteborgs Symfonikers repertoar och med hjälp av gästartister bjuder orkestern både på både välbekanta melodier och lockar till skratt. Bland årets gäststjärnor märks komikern Sissela Kyle och den prisade tenoren Michael Weinius

Att Göteborgs Symfoniker numera har kapacitet att sända live innebär nya förutsättningar för institutionen:

- Göteborgs Symfoniker har stor betydelse för bilden av Västra Götaland internationellt. Vi turnerar världen runt, men skulle inte kunna göra det utan stöd från hemmapubliken. Därför är det extra roligt att vi genom biosändningen kan höras på så många platser i regionen samtidigt. Jag hoppas att många tar chansen att se vår biopremiär, säger Helena Wessman, VD och konstnärlig ledare för Göteborgs Symfoniker och tillägger att man framöver även kommer erbjuda gratis utsändningar från sina konserter via internet.

Snabbinfo – så gör du för att få din gratisbiljett

De biografer där Västra Götalandsregionen bjuder medborgarna på gratisbiljetter är:

Alingsås (Saga), Bengtsfors (Odéon bio), Dals-Ed (Svea Bio, Stallbacken), Kungälv (Trappan Bio), Lidköping (Folkan), Lysekil (Folkan), Skövde (Biograf Odeon), Stenungssund (Fregatten Bio), Svenljunga (Teaterbiografen), Trollhättan (Hebe), Åsensbruk (Håfreströms Bio), Göteborg (Roy), Nol (Sänder 14/12, Medborgarhusets Bio) samt Ulricehamn (sänder 21/12, Folkets Hus).

Kontakta respektive biograf för biljettläge samt för att hämta ut dina gratisbiljetter (max 2 per person). Utsändningen sker i samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs Symfoniker och Folkets Hus och Parker. För mer information, se http://www.fhp.nu/Hem/Live-pa-bio/Konsert/JulJubel/



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Sture Carlsson, tf. kulturchef Västra Götalandsregionen 010-441 00 00, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF