Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-05-24 09:40


Västra Götalandsregionen tecknar avtal om kulturutbyte med Mexiko


Mexikansk kultur kommer att bli betydligt mer synlig i Västra Götaland under de kommande åren. På motsvarande sätt kommer kulturutövare från Västra Götaland att få en ny arena i latinamerika. Under den gångna veckan har en delegation från Västra Götalandsregionens kulturnämnd varit i Mexiko för att teckna ett kulturutbytesavtal med två olika delstater – Querétaro och Michoacán.

– Vi har blivit oerhört positivt mottagna i båda delstaterna. De satsar aktivt, både ekonomiskt och personalmässigt, på att utveckla kulturutbytet med Västra Götaland, säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström och tillägger:
– I Västra Götaland kommer resultatet av detta utbyte att märkas redan under hösten 2010.

I första hand handlar det om utbyte av ungdomskultur i form av musik och dans men även forskning och aktiviteter som belyser respektive regioners historiska bakgrund. Västra Götalandsregionen har sedan sex år tillbaka ett samarbete med delstaten Querétaro. Totalt har ett 40-tal aktiviteter genomförts i form av konstutställningar, dans och musikföreställningar. I delstaten finns även en konstnärsateljé dit konstnärer från Västra Götaland kan ansöka om att få åka för att inspireras och utvecklas. Utbytet med Querétaro kommer att fortsätta och utvecklas ytterligare.

Den nya delstaten som ska ingå i avtalet är Michoacán. Huvudstad Morelia är precis som Querétaros ett av Unescos världsarv och har en befolkning på närmare fyra miljoner invånare. Kulturarven är många och detta förvaltas tillsammans med en mycket levande nutida kultur.

– Här finns mycket att samarbeta kring. Fokus kommer initialt att vara på ungdomskulturen men det finns många andra intressanta förslag, bland annat att inleda projekt kring forskning om dokumentation av kulturarvet, menar Lars Nordström.

Svenska ambassaden i Mexico har tagit stor del i Västra Götalandsregionens samarbete med de båda delstaterna och ambassadör Anna Lindstedt fanns på plats vid undertecknandet av samarbetsavtalen i såväl Querétaro som Michoacán.

Bildtext:Efter att avtalet undertecknats i Michoacáns delstatshuvudstad Morelia utbyttes gåvor. Michoacáns guvernör Leonel Godoy Rengel tillsammans med Västra Götalandsregionens kulturnämnds ordförande Lars Nordström och Michoacáns kulturminister Jaime Hernández Díaz.

Ladda ner högupplöst pressbild 



Kontaktperson: Lars Nordström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd telefon 070-920 68 39
Kenneth Orrgren tillförordnad kulturchef telefon 070-523 39 35 Jenny Jernberg informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF