Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2011-03-18 17:00


Västra Götalandsregionens fördelning av statliga kulturbidrag klar


Idag fattade Västra Götalandsregionens kulturnämnd beslut om hur de statliga medlen till kultur ska fördelas. Alla verksamheter som ingår i den nya samverkansmodellen får en uppräkning av sina bidrag 2011. 

Enligt den nya kultursamverkansmodellen, som börjar gälla 2011, ska Västra Götalandsregionen fördela statliga medel till kulturverksamhet i Västra Götaland. Den 26 januari tilldelade därför Kulturrådet Västra Götalandsregionen 293 524 000 kronor i statsbidrag. Beskedet innebär att kulturnämnden nu kan ge alla verksamheter som ingår i modellen en uppräkning med 0,49 procent.

Västra Götalandsregionen är, liksom många av de övriga fyra försökslänen, besviken på att staten inte skjutit till några extra medel för att genomföra samverkansmodellen. Ambitionerna i Västra Götalands underlag till regional kulturplan är stora, men pengarna är i princip oförändrade. Det finns dock förhoppningar om att kunna utveckla dialogen och diskutera nya utvecklingsmedel inför 2012.

Bakgrund samverkansmodellen:
Riksdagen fattade i december 2009 beslut om att införa en ny modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet. Enligt modellen ska landstingen/regionerna, i samverkan med länets kommuner och kulturlivet, ta fram en regional kulturplan som utgör underlag för statens bidragsgivning. Kulturrådet beslutar, efter samråd med övriga berörda myndigheter och med utgångspunkt i kulturplanerna, om nivån på bidragen till respektive landsting/region. Det innebär att regeringen inte längre pekar ut institutioner och verksamheter utan lämnar över besluten till region/landsting. Modellen träder successivt i kraft från 2011.

Listan på fördelningen per verksamhet finns som pdf under den här länken.

Mer information om Västra Götalandsregionen arbete med kultursamverkansmodellen www.vgregion.se/kultursamverkan

Beslutet fattades på kulturnämndens möte 110317. Bland övriga ärenden fanns också beslut om medel till nya Frispelsprojekt. Snabbprotokoll från mötet finns att ladda ner här. 



Kontaktperson: Annelie Stark ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-531 32 00
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39, Claes Rydberg, Västra Götalandsregionens kulturchef 070-719 25 89 Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF