Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-12-03 16:40


Västra Götalandsregionens kulturvision utvärderad


Under 2011 kommer Västra Götalandsregionen att arbeta fram en ny kulturpolitisk vision. Inför arbetet har tre oberoende forskare fått uppdraget att utvärdera den nuvarande visionen. Resultatet presenterades för kulturnämnden idag.

–  Det här är ett mycket intressant material som vi kommer att ta till oss och dra lärdom av inför arbetet med den nya visionen säger Claes Rydberg, Västra Götalandsregionens kulturchef.

Enligt forskarna har visionens tydligaste roll varit att värna kulturen som ett prioritera område i Västra Götaland, vilket också har bidragit till Västra Götalandsregionens stora satsningar på området. Det är svårare att avgöra vilken praktisk roll den har haft och var tänkt att ha som styrdokument, det vill säga i hur stor grad den har påverkat de politiska målen för kulturområdet. Det är bland annat den lärdomen som kommer att föras vidare till arbetet med en ny vision. Kultursekretariat kommer att arbeta fram ett förslag till en tydlig struktur med en vision som är just visionär och allmän, som följs av konkreta och tydliga kulturplaner. Dokumenten ska sen på ett tydligare sätt ligga till grund för beskrivningar av uppdrag och beslut för att få en sammanhållen kulturpolitik i Västra Götaland. 

Arbetet med en ny kulturvision och kulturplanerna kommer att hanteras av kultursekretariatet som kommer att möta och föra dialog med intressenterna - till exempel kommuner, kulturverksamheter, politiker, föreningar, organisationer. Det kommer att arrangeras seminarier på olika platser i Västra Götaland. Kultursekretariatet kommer att använda sig av webbplattformar för att få in synpunkter, även från medborgarna. Målet är att skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna vara delaktiga.

Vision: Kulturpolitik i Västra Götaland antogs av regionfullmäktige 2005.

Utvärderingsrapporten finns som pdf under den här länken

Pressmeddelandet har publicerats av:
Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat
telefon: 070-212 50 72 e-post: jenny.jernberg@vgregion.se



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF