Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-10-12 14:20


Västra Götalandsregionens underlag till kulturplan klart.


I dag godkände Västra Götalandsregionens beredningsgrupp för kultur underlaget till regional kulturplan 2011-2012. Planen innehåller flera viktiga utvecklingsområden och visar vad Västra Götalandsregionen vill med de statliga medlen till kulturen i länet.

Kulturplanen är ett underlag för Västra Götalandsregionens förhandling med staten om de nationella medlen till kultur under de kommande två åren. Förutom uppräkning på de 290 miljoner som redan fördelas till kulturverksamheter i dagens system ansöker Västra Götalandsregionen om medel till helt nya utvecklingsområden samt för att förstärka områden som regionen redan stödjer och har hög kompetens på - sammanlagt cirka 30 miljoner kronor.

- Om staten är beredd att utöka anslagen som ingår i kultursamverkansmodellen har regionfullmäktige sagt sig vara villig att möta det med egna anslag, säger Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
 
I samarbete med den nationella nivån vill Västra Götalandsregionen framför allt utveckla 13 olika områden och verksamheter: filmens framtidsformer, Trappan, dansområdet, Musik Direkt, kulturarvsområdet, den samtida musiken, El Sistema, interkulturell pedagogik, bild och formområdet, en plattform för ungas delaktighet, nationell plattform för arkitektur med fokus på barn och ungdomars deltagande och ett tidskriftscentrum.

- Underlaget visar att Västra Götalandsregionen är offensiv och att vi vill ha ett utökat samarbete med staten på kulturområdet, säger Claes Rydberg, Västra Götalandsregionens kulturchef.

Underlaget har tagits fram i ett brett samarbete med kommunalförbund, kommuner, kulturverksamheter, kulturutövare, civilsamhälle och näringsliv i Västra Götaland. Det har granskats av en grupp som företräder så kallade horisontella perspektiv, genus- ungdoms-, funktionshinder-, delaktighets- mångfalds-, miljö- och regionutvecklingsfrågor och en grupp som företräder de konstnärliga perspektiven.

- Vi har drivit på och kommer att fortsätta driva på för att det verkligen ska bli den decentralisering av kulturpolitiken som avsågs i betänkandet, säger Lars Nordström.

Underlaget ska behandlas av regionstyrelsen 26 oktober och regionfullmäktige 2 november för att lämnas in till Kulturrådet senast 5 november i år.

Bakgrundsfakta:
Regeringen har fattat beslut om en ny modell för fördelning av statliga bidrag till kulturverksamheter på regional och kommunal nivå, den så kallade kultursamverkansmodellen. Fem regioner/landsting är med i den första försöksomgången – Västra Götaland är en av de fem. Modellen ska innebära att regioner/landsting och kommuner får ett ökat inflytande och ansvar för fördelning av de statliga medlen på kulturområdet. Möjligheten till regionala variationer ska öka och kulturpolitiken ska decentraliseras. Staten ska dock ha ett övergripande strategiskt ansvar för den nationella kulturpolitiken och regionerna måste förhandla med staten om medlen. Underlaget för förhandlingen är en regional kulturplan som sträcker sig över två år 2011-2012.

Snabbprotokoll för mötet med kulturnämnden och beredningsgruppen för kultur 101012

Underlag till regional kulturplan som pdf   



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Jenny Jernberg, informationschef Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF